Η ανασφάλεια και οι αστροναύτες

Ανασφάλεια: αυτό το ύπουλο ον που διαρκώς επηρεάζει τις αποφάσεις μας, που προσπαθούμε ακατάπαυστα να το πολεμήσουμε αλλά εκεί που νομίζαμε ότι επιτέλους το κατατροπώσαμε, επιστρέφει ολοζώντανο και μας χλευάζει. Ο καθένας έχει κάποιες ανασφάλειες. Άλλοι λιγότερες, άλλοι περισσότερες, σε κάποιους επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής τους, κάποιοι τις κρύβουν πολύ καλά. Η ανασφάλεια δεν έχει ηλικία, δεν έχει φύλο, ούτε εθνικότητα. Και είναι ένα απολύτως φυσιολογικό, ανθρώπινο συναίσθημα. Εκτός αν αναφερόμαστε σε μία εντελώς διαφορετική ομάδα ανθρώπων: τους υποψηφίους για το διαστημικό πρόγραμμα. Εκείνοι είναι άνθρωποι που είναι πραγματικά «εν τάξει». Σωματικά, πνευματικά, ψυχικά.

Είναι κάτι τόσο εντυπωσιακό να το παρατηρεί κανείς, που χάνει τα λόγια του. Οι υποψήφιοι αστροναύτες δεν είναι απλά άνθρωποι χωρίς ψυχολογικά προβλήματα, είναι εκείνοι που δεν μπορούν καν να καταλάβουν την έννοια της ψυχολογικής ανακατωσούρας. Για εκείνους ο κόσμος είναι ένα μέρος άκρως ανταγωνιστικό, στο οποίο ο ρόλος τους είναι να νικήσουν τους άλλους για να πετύχουν το στόχο τους. Βέβαια, πολύ λίγοι από αυτούς τελικά τα καταφέρνουν.

Οι υποψήφιοι αστροναύτες είναι η ελίτ της ελίτ. Περνούν αυστηρότατα σωματικά, ψυχολογικά τεστ, τεστ δεξιοτήτων, μνήμης, συγκέντρωσης, που προκαλούν ζαλάδα σε κοινούς θνητούς. Το πρόγραμμα εκπαίδευσής τους είναι τόσο αυστηρό που ωχριά μπροστά του η προπόνηση των ολυμπιονικών. Μετά από χρόνια εκπαίδευσης έρχεται η ώρα που μπαίνουν σε ένα αεριωθούμενο όχημα και πάνε να περάσουν μήνες μέσα σε λίγα κυβικά μέτρα σε τροχιά γύρω από τη γη, έχοντας πλήρη συναίσθηση του ότι αν συμβεί κάποιο ατύχημα, δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου. Νεύρα από ατσάλι!

Και πού θέλω να καταλήξω με όλο αυτό; Θέλω να πω, ότι δεν πειράζει να είμαστε ανασφαλείς. Είναι απολύτως φυσιολογικό, ανθρώπινο και κατανοητό. Εκτός αν θέλουμε να γίνουμε αστροναύτες.

Advertisements

4 thoughts on “Η ανασφάλεια και οι αστροναύτες

    • Φυσικά και το θυμάμαι, ήταν μια ενδιαφέρουσα ιστορία… Στο παρόν άρθρο δεν ολοκλήρωσα τη σκέψη μου: ένα επιχείρημα εναντίων των άψογων ψυχολογικά αστροναυτών είναι ότι άνθρωποι που δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, δεν τα έχουν ξεπεράσει κιόλας. Κάτι που σημαίνει ότι δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσουν την πρώτη φορά που έρχονται αντιμέτωποι με κάτι τέτοιο. Ίσως να ήταν καλύτερο να εκπαιδεύονταν για το διαστημικό πρόγραμμα άνθρωποι που έχουν μάθει να ελέγχουν τις νευρώσεις τους!

  1. Χμ ναι. Αυτό θα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα αν ποτέ ξεκινήσουμε μακροχρόνιες αποστολές στον Άρη, όπου σε βάθος χρόνου η ανάκυψη τέτοιων προβλημάτων είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Όπως σχολιάζει και ο ψυχολόγος της πρώτης τέτοιας αποστολής στο μυθιστόρημα ΕΦ ‘Red Mars’, «Since they’re going to go crazy anyway, why not just send insane people in the first place, and save them the trouble?»

    • Αυτό είναι μια εξαιρετική ιδέα! Insane είναι λίγο υπερβολικός όρος, αλλά η ουσία της πρότασης είναι σωστή!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s