Τα pancakes του Σαββάτου

Το Σάββατο για μένα είναι μέρα νοικοκυριού, αλλά και διασκέδασης. Είμαι ενθουσιώδης μαγείρισσα και χρησιμοποιώ το Σαββατοκύριακό μου για να φτιάχνω φαγητά σε ποσότητα για την επόμενη εβδομάδα και λιχουδιές για την οικογένεια, όπως για παράδειγμα το κέικ του Σαββάτου. Και μου αρέσει να αρχίζω το Σαββατοκύριακο με ένα ιδιαίτερο πρωινό: pancakes με σιρόπι σφένδαμου. Το σιρόπι αυτό, γνωστό στην Αμερική ως maple syrup, είναι καναδέζικο προϊόν – το φύλλο του σφενδάμου απεικονίζεται πάνω στην καναδέζικη σημαία – και συνήθως το βρίσκετε στα ράφια με τα βιολογικά προϊόντα.Φυσικά μπορείτε να φάτε pancakes με ό,τι άλλο θέλετε – μαρμελάδα, μερέντα, ζάχαρη άχνη ή άλλου είδους σιρόπια. Μπορείτε και να το συνδυάσετε με φρέσκα φρούτα. Δημοφιλή σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη είναι διάφορα βατόμουρα, τα οποία δυστυχώς δύσκολα βρίσκονται φρέσκα στην Ελλάδα, ωστόσο οι φράουλες είναι πάντα μια καλή ιδέα, με ή χωρίς σαντιγύ.

Το πρωϊνό αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στις ΗΠΑ (pancakes with maple syrup), όπως τουλάχιστον μας κάνουν να πιστεύουμε οι εισαγόμενες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για καλές συνταγές και δοκιμάζοντάς τες, πρέπει να πω ότι απογοητεύτηκα, γιατί ήθελα μια μεγάλη αφράτη τηγανίτα και όχι μια επίπεδη από την οποία το σιρόπι θα γλιστρά στο πιάτο, όπως είναι το αποτέλεσμα των περισσότερων που δοκίμασα. Έτσι εμπνεύστηκα το δικό μου μείγμα, που ικανοποιεί την εξής μία προϋπόθεση: το pancake να είναι σαν σφουγγάρι, να ρουφάει το σιρόπι, έτσι ώστε όταν το βάζω στο στόμα μου και το δαγκώνω να εκρήγνυται σε μία πανδαισία αφράτης σιροπομανίας…

Βέβαια ικανοποιείται και άλλη μια προϋπόθεση: τα υλικά πρέπει να είναι απλά και να τα έχω πάντα στο ψυγείο μου.

Ιδού λοιπόν τα συστατικά:

  • 3 αυγά μικρά ή μεσαία ή 2 μεγάλα
  • 2 φλ. τσαγιού (περίπου 200 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλ. τσαγιού γάλα (περίπου 300 ml)
  • μία πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλάκι γλυκού βούτυρο

Χωρίζω τα ασπράδια από τους κρόκους και τα βάζω στο μίξερ να χτυπηθούν μαρέγκα. Εντωμεταξύ αναμειγνύω τους κρόκους, το αλεύρι, το γάλα και το αλάτι σε ένα λεκανάκι με το χτυπητήρι ώσπου να μην έχει το μείγμα σβολάκια. Όταν τα ασπράδια έχουν σφίξει, αναμειγνύω τα δύο μείγματα με μια ξύλινη κουτάλα. Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγανάκι με χοντρό πάτο λιώνω το βούτυρο, το ανακατεύω με το μείγμα και σκουπίζω το τηγανάκι με μια χαρτοπετσέτα ώστε να φύγει το πολύ λίπος. Βάζω το τηγανάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (όχι στο φουλ!) και ρίχνω στο κέντρο του μία κουτάλα της σούπας ζύμη. Η ζύμη απλώνει από μόνη της και σχηματίζει μία ωραία στρογγυλή τηγανίτα.Σιγά σιγά η τηγανίτα αρχίζει να βγάζει φουσκάλες στο πάνω μέρος (όπως στη φωτογραφία αριστερά) και να στεγνώνει. Όταν αρχίσει να βγάζει ατμό από το κάτω μέρος είναι ώρα να τη γυρίσετε. Η κάτω πλευρά ψήνεται σε δευτερόλεπτα. Εγώ ψήνω τα pancakes χωρίς να προσθέσω βούτυρο στο τηγάνι, καθώς αν εκείνο έχει καλή αντικολλητική επίστρωση η τηγανίτα ξεκολλάει από μόνη της όταν είναι έτοιμη. Αυτό βέβαια είναι θέμα γούστου!

Περιχύστε με σιρόπι από τη μεριά που ήταν οι φουσκάλες. Θα απορροφηθεί και όταν αρχίσετε να μασάτε, θα καταλάβετε τι εννοώ!

Pancakes, χωρίς σιρόπι, τρώει και η κόρη μου για πρωινό. Περιέχουν γάλα, αυγουλάκι και αλεύρι, που δίνουν ενέργεια για τη μέρα και περιέχουν και πολλά θρεπτικά συστατικά. Και είναι τόσο μαλακά που μπορούσε να τα μασήσει εύκολα ακόμα κι όταν είχε πολύ λίγα δόντια.

Advertisements

One thought on “Τα pancakes του Σαββάτου

  1. Παράθεμα: Αφράτες μπουκίτσες ζύμης με μους μήλου | Εν οίκω – εν δήμω

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s