Μακαρονάκια με κιμά και κολοκύθα

Αυτή η συνταγή είναι ένα από τα φαγητά που και πολύ μικρά και πολύ μεγάλα παιδιά το τρώνε με ευχαρίστηση. Περιέχει κρεατάκι, λαχανικά και μακαρόνια, δηλαδή πολλά υγιεινά συστατικά για ένα χορτάτο και υγιές παιδί. Η κολοκύθα είναι γλυκιά και μαλακή, κάτι που την κάνει ιδιαίτερα εύκολη στο μάσημα και αγαπητή στα παιδιά. Παρόλο που είναι λαχανικό του φθινοπώρου, επειδή διατηρείται τόσο καλά εξακολουθεί και πουλιέται εδώ στις αγορές της Γκρενόμπλ μέχρι την άνοιξη. Τέτοια εποχή, προς το τέλος του χειμώνα, δεν υπάρχουν και πολλά φρέσκα λαχανικά. Η επιλογή είναι ουσιαστικά μεταξύ διαφόρων ειδών λαχάνου και κολοκύθας.

Για αυτή τη συνταγή χρησιμοποίησα ένα κομμάτι από «μοσχοκολοκύθα» (η μετάφραση κατευθείαν από τον γερμανικό όρο, γιατί δυστυχώς δεν βρήκα πώς ονομάζεται στα Ελληνικά, ξέρει κανείς;), η οποία είναι ιδιαίτερα γλυκιά,  και έχει ένα ωραίο σκούρο πορτοκαλί χρώμα. Η συνταγή που ακολουθεί φτιάχνει σχεδόν 2 λίτρα σάλτσα, οπότε αν δεν θέλετε να τρώτε για μέρες μπορείτε να χρησιμοποιείστε μικρότερες ποσότητες συστατικών.

Σάλτσα κιμά και κολοκύθας

  • 500 γρ κολοκύθα τριμμένη στον χοντρό τρίφτη
  • 350 γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 400 γρ (μια κονσέρβα) τομάτάκι, ή χυμό τομάτας (ή αποφλοιωμένες τομάτες, τριμμένες στο μπλέντερ)
  • 100 γρ πελτέ τομάτας
  • ένα κρεμμύδι
  • ένα καρότο
  • λίγο ελαιόλαδο (~2-3 κουταλιές σούπας)
  • μισή κουταλιά γλυκιά πάπρικα
  • μία πρέζα αλάτι

Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το καρότο και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κρεμμύδι, σε μισές φέτες ή τέταρτα (ανάλογα με το μέγεθος) το καρότο. Τα τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά ώστε ίσα να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε να τσιγαρίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε την κολοκύθα και όλα τα υπόλοιπα συστατικά, ανακατεύουμε καλά, και συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να σκεπαστούν όλα τα υλικά. Σιγοβράζουμε για τουλάχιστον μισή ώρα, ή μέχρι να μειωθεί το νερό και η σάλτσα να αποκτήσει τον επιθυμητό βαθμό πήξης.

Το μυστικό μιας καλής σάλτσας ντομάτας είναι το σιγανό βράσιμο επί πολλή ώρα, το οποίο βοηθά να μειώνεται η ξινή γεύση της ντομάτας. Επειδή μαγειρεύω για την κόρη μου, αφήνω τη σάλτσα με κάμποσο νερό, βράζω μικρά μακαρονάκια και τα ανακατεύω με τη σάλτσα, ώστε να γίνει ένα μείγμα που να μπορεί ένα μικρό παιδί να το φάει με το κουτάλι. Η μικρή το λατρεύει, κι εγώ είμαι ήσυχη ότι τρώει κάτι σπιτικό και υγιεινό.

Advertisements

One thought on “Μακαρονάκια με κιμά και κολοκύθα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s