Κέικ καρότου με καρύδι

Το κέικ που ακολουθεί το λατρέψαμε όλη η οικογένεια, ακόμα κι ο άντρας μου που είναι φανατικός οπαδός της σοκολάτας, ακόμα και η κόρη μου που ως μικρό παιδί είναι καμιά φορά δύσκολη σε αυτά που τρώει. Σε αντίθεση με την περιγραφή που δίνει η αγγλική έκδοση της βικιπαίδειας σχετικά με το κέικ καρότου, το κέικ αυτό είναι ελαφρύ, αφράτο, ζουμερό και όχι πολύ πυκνό, θυμίζει δε την ελληνική καρυδόπιτα σε γεύση. Η συνταγή προέρχεται από μια γιαγιά σε έναν ξενώνα στο Πάπιγγο, και είναι ελαφρώς αλλαγμένη για να τρώγεται εύκολα και από μικρούς ανθρώπους χωρίς δυνατά σαγόνια… Η αυθεντική συνταγή περιέχει δύο κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και ξύσμα από ένα πορτοκάλι, τα οποία δεν χρησιμοποίησα, και δεν περιέχει γάλα. Επίσης στην αυθεντική συνταγή τα καρύδια είναι χοντροκομμένα και όχι τριμμένα, αλλά αυτό είναι θέμα γούστου και… αριθμού δοντιών! Πάντως για όσους λατρεύουν την καρυδόπιτα τα τριμμένα καρύδια είναι σίγουρα προτιμότερα!

Να σημειώσω εδώ ότι το στάνταρ φλιτζάνι που χρησιμοποιώ έχει χωρητικότητα περίπου 150 ml.

Κέικ καρότου με καρύδι

  • 3 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού baking powder
  • 1 φλ. τσαγιού μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 3 φλ. τσαγιού καρότο λεπτοτριμμένο
  • 1.5 φλ. τσαγιού καρύδι τριμμένο
  • 4 αυγά, μεσαίου μεγέθους
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 2-3 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 φλ. τσαγιού γάλα
  • 1 κουτ. γλυκού γεμάτο κανέλα τριμμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κοφτό μοσχοκάρυδο τριμμένο

Αναμειγνύουμε καλά στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα όλα τα υλικά εκτός από το καρότο και το καρύδι. Προσθέτουμε το καρότο και το καρύδι και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα. Το μείγμα θα είναι αρκετά παχύρρευστο. Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με φρυγανιά, και ψήνουμε για μία ώρα στους 175 βαθμούς.

Σε περίπτωση που σας αρέσει το γλάσο, ιδού τα συστατικά:

  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 4 κουτ. σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι, περασμένη από σίτα
  • 4 κουτ. σούπας ζεστό νερό
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη

Ζεσταίνουμε το βούτυρο με τη μαρμελάδα στη φωτιά ανακατεύοντας ώσπου να κάνει το μείγμα φουσκάλες. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και μετά τη ζάχαρη, ώσπου το μείγμα να γίνει γυαλιστερό. Αλείφουμε το κέικ με το γλάσο (το κέικ θα πρέπει να έχει κρυώσει).

Advertisements

2 thoughts on “Κέικ καρότου με καρύδι

  1. Μμμμ φαινεται πεντανοστιμο! Θα το δοκιμασω μειον τα καρυδια γιατι νομιζω δεν κανουν ακομα για τον μικρο (εως 5ετων ειχα διαβασει καπου να μη δινουμε..)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s