Ισπανική ομελέτα με πατάτες, ή αλλιώς: tortilla de patatas!

Αν έχετε πάει σε εστιατόριο με «tapas», σίγουρα έχετε δοκιμάσει αυτές τις λαχταριστές, χοντρές ομελέτες που τις γεμίζουν με διάφορα υλικά, αλλά κυρίως με πατάτες και με το παραδοσιακό λουκάνικο chorizo. Διερωτώμενη κι εγώ πώς μπορεί κανείς να φτιάξει μια τόσο χοντρή ομελέτα, έψαξα στο διαδίκτυο και ρώτησα και μια ισπανίδα συνάδελφο η οποία μου εξήγησε ότι οι Ισπανοί, όπως κι εμείς οι Έλληνες, χρησιμοποιούν ελαιόλαδο με τους… κουβάδες! Ιδού λοιπόν ο τρόπος για μια «τορτίγια ντε πατάτας»:

Tortilla de patatas (υλικά για μια ομελέτα για 2 άτομα)

  • 4 αυγά (5 αν είναι μικρά)
  • μία μεγάλη πατάτα, κομμένη σε λεπτές φέτες
  • μπόλικο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Σημαντικό για τη συνταγή είναι να έχετε ένα τηγανάκι μικρό και κάπως βαθύ, περίπου 18 εκατοστά σε διάμετρο και 3-4 βάθος. Επίσης το τηγανάκι να είναι αντικολλητικό! Οι φέτες της πατάτας θα πρέπει να είναι κομμένες σε πάχος μέχρι μισό εκατοστό, για να τηγανιστούν γρήγορα, αλλά και για να απλωθούν καλά μέσα στην ομελέτα.

Για το τηγάνισμα της πατάτας χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο τηγάνι στο οποίο θα βάλετε απλόχερα ελαιόλαδο – η συνάδελφός μου βάζει περίπου μισό πόντο, ώστε όταν οι πατάτες μπουν να καλυφθούν. Θερμάνετε το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει, και βάλτε μια στρώση πατάτες. Όταν ροδίσουν από κάτω γυρίστε τις να ψηθούν και από την άλλη μεριά. Βγάλτε από το τηγάνι και αφήστε να στραγγίξουν.

Χτυπήστε τα αυγά και αναμείξτε τα με τις πατάτες. Αλατίστε το μείγμα.
Θερμάνετε ελαφρά το μικρό τηγανάκι, απλώστε λίγο ελαιόλαδο στον πάτο του και προσθέστε το μείγμα των αυγών με τις πατάτες. Σημαντικό είναι να μην είναι δυνατή η φωτιά, ώστε η ομελέτα να ψηθεί αργά και σχεδόν μέχρι πάνω. Όταν μετά από λίγη ώρα διαπιστώσετε ότι το κάτω μέρος της ομελέτας έχει ροδίσει, μπορείτε να τη γυρίσετε, ακόμα και αν δεν έχει σφίξει  . Το γύρισμα γίνεται ως εξής: πάρτε ένα επίπεδο πιάτο και αναποδογυρίστε το πάνω από το τηγανάκι. Αναποδογυρίστε την ομελέτα πάνω από το πιάτο και γρήγορα γλιστρήστε την πάλι στο τηγανάκι. Σπρώξτε μέσα στο τηγάνι και όσο υγρό αυγό και όποιες τυχόν πατάτες έχουν μείνει πάνω στο πιάτο. Συνεχίστε το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει και η κάτω πλευρά της ομελέτας.

Ελπίζω να απολαύσετε αυτήν την ισπανική λιχουδιά όσο κι εγώ!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s