Ο σύντροφος-σούπερμαν και η αυτάρκεια

Ο Urban είναι ομολογουμένως υπέροχος σύντροφος και μπαμπάς. Κάνει αδιαμαρτύρητα τις δουλειές του σπιτιού, ενδιαφέρεται για την οικογένειά μας, παίζει με τη μικρή, κουβαλάει, ταχτοποιεί τις γραφειοκρατικές υποθέσεις. Είναι με λίγα λόγια κάποιος στον οποίο μπορώ να βασίζομαι για όλα τα χειροπιαστά, πρακικά θέματα της καθημερινότητας και της κοινής μας ζωής. Ωστόσο σε ένα θέμα δεν μπορεί να βοηθήσει: δεν μπορεί να κάνει μια σοβαρή συζήτηση. Όσο μιλάμε για το τι θα μαγειρέψουμε ή πότε θα πάμε για ψώνια όλα καλά. Όταν όμως ανακύπτουν σοβαρότερα προβλήματα, προσωπικά, στη σχέση ή οτιδήποτε έχει να κάνει με ψυχολογία ή συναισθήματα, κατεβάζει ρολά.

Αυτό είναι κάτι που δύσκολα το αποδέχεσαι, ιδιαίτερα όταν είσαι συναισθηματικά φορτισμένη. Και εκείνες ακριβώς είναι οι στιγμές που θέλεις να μιλήσεις με έναν άνθρωπο! Αλλά τι κάνεις όταν ο σύντροφος δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες σου, συναισθηματικές, επικοινωνιακές, πνευματικές ή όταν αρνείται να συμμετέχει στην επίλυση προβλημάτων, και προτιμά να μένει αδρανής περιμένοντας τη… θεία φώτιση;

Ομολογώ ότι στενοχωριόμουν που ο Urban δεν μπορούσε να με καταλάβει όταν ήμουν αναστατωμένη, που δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να με ηρεμήσει ή να μου συμπαρασταθεί. Ή που για όλα τα προβλήματα έπρεπε να σπάσω το κεφάλι μου και να βρω τη λύση εγώ. Αισθανόμουν μόνη και συχνά απογοητευμένη. Και ναι, πιστεύω ότι όλα αυτά είναι σημαντικά σε μια σχέση, και φυσικά είναι σημαντικό στα θέματα της οικογενειακής ζωής να υπάρχει συναίνεση στο ζευγάρι. Αλλά σημαντικό είναι επίσης να ξέρεις τον άλλο, και να ξέρεις τον χαρακτήρα του, τι τον δυσκολεύει και ποια είναι τα δυνατά του σημεία. Ο δικός μου σύντροφος έχει πρόβλημα επικοινωνίας – τις λέξεις του τις βγάζεις με το σταγονόμετρο, και ο τρόπος με τον οποίο σου δείχνει συμπαράσταση είναι να «παγώνει» και να σε κοιτάζει αμίλητος, γιατί δεν ξέρει τι ακριβώς να κάνει όταν αντιμετωπίζει έναν αναστατωμένο άνθρωπο.

Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι αυτό πρέπει να το αποδεχτώ, και να αναλάβω να σηκώνω τα βάρη της επίλυσης των προαναφερθέντων θεμάτων. Όχι βέβαια ότι κάτι τέτοιο είναι εύκολο να το αποδεχεί κανείς… Αλλά έχω κι ένα άλλο σχέδιο στο μυαλό μου. Αντί να προσπαθώ να κάνω τον Urban να ενδιαφερθεί και να μιλήσει επιτέλους για τα προβλήματα που μας απασχολούν, δοκιμάζω πιο μικρά βήματα: να καταλάβω τη γνώμη του με σποραδικές, σύντομες ερωτήσεις. Να μην επιχειρώ μακρές συζητήσεις. Εξάλλου όταν μαθαίνεις να περπατάς, πρώτα κάνεις ένα βηματάκι, μετά δύο, και μετά παίρνεις φόρα. Εμείς είμαστε στα πρώτα βηματάκια της επικοινωνίας. Σιγά σιγά και με το μαλακό!

Βέβαια σημαντική είναι η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Μια σχέση δεν μπορεί να είναι σε όλους τους τομείς αυτάρκης. Πολλά ζευγάρια απομονώνονται, έχοντας ως αποκλειστική σχεδόν συντροφιά ο ένας τον άλλο. Κι εμείς, που είμαστε σε μια ξένη και για τους δύο χώρα, είμαστε πολύ απομονωμένοι, μπορώ να πω. Ωστόσο είναι σημαντικό να αναζητάς την ικανοποίηση των ψυχικών, επικοινωνιακών και πνευματικών σου αναγκών πέρα από τα στενά πλαίσια του γάμου ή της σχέσης.

Προσωπικά βρίσκω ότι πράγματα που δεν καταλαβαίνει ο σύντροφός μου – κυρίως ψυχολογικής φύσης! – τα καταλαβαίνουν πολύ καλά δύο ή τρεις συγκεκριμένες φίλες. Έχω έναν φίλο με τον οποίο αστειεύομαι και έναν άλλο με τον οποίο συζητώ θέματα επί παντός επιστητού, αλλά κυρίως επιστήμης. Ο «καταμερισμός εργασίας» που προκύπτει έτσι είναι ωφέλιμος για όλους. Θέλω να ελπίζω ότι οι φίλοι μου αισθάνονται ξεχωριστοί γιατί έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη μου και ξέρουν πολύ καλά ότι υπάρχουν θέματα που τα συζητάω αποκλειστικά με αυτούς. Και ο Urban είναι πιο ήρεμος γιατί δεν αναγκάζεται να σπάει το κεφάλι του για να βρίσκει απαντήσεις σε ερωτήσεις του στυλ «πώς θα ξεπεράσω τον τάδε φόβο ή την τάδε αρνητική σκέψη;». Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι κάθε φίλη/-ος έχει κάτι να μου προσφέρει, στον τομέα που γνωρίζει καλύτερα.

Δεν χρειάζεται να συζητώ τα πάντα με τους πάντες. Φιλία, σχέση, εμπιστοσύνη δε σημαίνει ότι μοιραζόμαστε τα πάντα. Σημαίνει όμως ότι μοιραζόμαστε αυτά που ευχαριστούν και τους δύο μας, κι ότι φυσικά αλληλοβοηθούμαστε, στα θέματα που μπορούμε.

Έτσι αντί να στενοχωριέμαι που δεν μπορώ να επικοινωνήσω με τον Urban, σκέφτομαι ότι είναι ο προσωπικός μου Superman – φέρνει εις πέρας οτιδήποτε μπορεί να διευθετηθεί χωρίς εκτενή συζήτηση, αλλά η επικοινωνία δεν είναι το δυνατό του σημείο. Αυτό δε σημαίνει ότι με αγνοεί, ή ότι δεν κάνει προσπάθεια, αλλά ότι απλά «δεν το’χει» το επικοινωνιακό! Και επειδή δεν είμαι σε θέση να μπορώ να κρίνω πόσο δύσκολο μπορεί να είναι το θέμα αυτό για εκείνον, το αποδέχομαι και προσπαθώ να βγάλω άκρη με έμμεσους τρόπους.

Εξάλλου, είναι ένα κοινό κλισέ, αλλά δεν παύει να είναι αληθινό αυτό που λέμε ότι «κανείς δεν είναι τέλειος»

Advertisements

2 thoughts on “Ο σύντροφος-σούπερμαν και η αυτάρκεια

  1. Φυσικά, δεν μπορεί να κάνει τα πάντα ο Superman. Για κάποιες δουλειές χρειάζεται ο… Bicycle Repairman!

  2. Βαδίζεις στο δρόμο της απόλυτης ισορροπίας,του συναισθήματος και της εκλογίκευσης στις σχέσεις.Θεωρώ μοναδικό θησαυρό στη ζωή σου τους 2-3 φίλους που συμπορεύεσθε κι αλληλοσυμπληρώνεστε!Δεν είναι πολλοί αυτοί οι παράγοντες που συντελούν στην ξεκάθαρη ευτυχία.Είναι οι απλούστεροι και συνάμα οι πιο ακατανόητοι στην πλειοψηφία των ανθρώπων άλλοτε λόγω ανικανότητας αρκετών να τους κατανοήσουν κι άλλοτε για κάποιους άλλους γιατί περιπλέκουν συνειδητά ή ασυνείδητα τη ζωή τους και «πάιρνει η μπάλα» και τις σχέσεις τους!Χαίρομαι που δεν ανήκεις σε καμία από αυτές τις 2 κατηγορίες και με γεμίζεις με αισιοδοξία ότι τελικά υπάρχουν κάπου,κάποιοι άνθρωποι που θέλουν να έχουν σχέσεις….να ζουν!Ως προς το θέμα της επικοινωνίας με τον Urban,μη θεωρείς τετελεσμένο γεγονός την πιθανότητα της προσωπικής του εξέλιξης.Είναι κάτι που δουλεύεται εφόσον είναι σε θέση να δει σε σένα τη διαφορετικότητά σου σε αυτό το κομμάτι στη σχέση σας,με βασική προϋπόθεση να το έχει βρει ενδιαφέρον ακόμα κι αν ίσως τον φοβίζει,ακόμα κι αν το βλέπει κάτι το εντελώς άγνωστο ως προς αυτόν,ακόμα κι αν τον φέρνει σε δύσκολη θέση πολλές φορές,ακόμα κι αν είναι ξένη γλώσσα για εκείνον……

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s