Μήλα κι αχλάδια ψητά με τραγανή κρούστα

Αυτό που θα σας παρουσιάσω σήμερα είναι το γνωστό στα αγγλικά ως «crumble» (apple crumble, pear crumble κτλ) και είναι μια συνταγή τόσο ελεύθερη που μπορείτε να την κάνετε με πολλά διαφορετικά υλικά που βρίσκονται σχεδόν πάντα στο σπίτι. Γι’ αυτό και είναι ένα γλυκό ιδανικό για Κυριακές κι αργίες, όταν ανακαλύπτεις ότι δεν έχεις αρκετά αυγά για το κέικ! Ή για όταν πρέπει το γλυκό να γίνει γρήγορα κι εύκολα – όταν έρχονται επισκέψεις σε μία ώρα!

Το βασικό συστατικό είναι τα φρούτα – μήλα ή αχλάδια ή ένας συνδυασμός και των δύο. Επίσης σημαντικό συστατικό το βούτυρο, η ζάχαρη, και το αλεύρι, ο συνδυασμός των οποίων δίνει όλη την τραγανή νοστιμάδα! Παρακάτω θα δώσω μια λίστα των συστατικών που χρησιμοποίησα και κάποιων εναλλακτικών τους – αφήστε όμως την φαντασία σας ελεύθερη! Προσθέστε σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα, βάλτε περισσότερους ξηρούς καρπούς ή αφαιρέστε τους τελείως, ή προσθέστε ένα σφηνάκι από το κονιάκ της αρεσκείας σας… Παραλλαγές μπορούν να γίνουν πολλές!

Pear and apple crumble (ψητά μήλα-αχλάδια με τραγανή κρούστα)

(για 5 έως 6 άτομα)

  • 3 μήλα ή αχλάδια ή συνδυασμός, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμός πορτοκαλιού ή λεμονιού
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 3 κουταλιές της σούπας κουάκερ ή μούσλι της προτίμησής σας ή δημητριακά πρωινού της προτίμησής σας
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή ό,τι άλλου είδους αλεύρι έχετε)
  • μισό κουταλάκι κοφτό κανέλα
  • μία πρέζα μοσχοκάρυδο
  • δύο κουταλιές της σούπας γεμάτες (~50 γρ.) βούτυρο ή μαργαρίνη (κρύο – όχι λιωμένο!)
  • μια χούφτα χοντροκομμένα αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας (π.χ. καρύδια, φουντούκια, κάσιους, κολοκυθόσπορος, ηλιόσπορος ή διάφορα άλλα σπόρια)

Μήλα και αχλάδια με τα αμύγδαλα

Βουτυρώνετε καλά μια αντικολλητική φόρμα μεσαίου μεγέθους. Τοποθετείτε τις φέτες από τα μήλα και αχλάδια και τις περιχύνετε με το χυμό. Πασπαλίζετε από πάνω με τους ξηρούς καρπούς. Από τα υπόλοιπα υλικά φτιάχνετε μια ζύμη η οποία είναι «θριφτή» (αποτελείται από μικρά κομματάκια, σαν να έχει τριφτεί ανάμεσα στα χέρια) και την τοποθετείτε πάνω στα μήλα.

Πριν το ψήσιμοΣτη φωτογραφία δεξιά φαίνεται το αποτέλεσμα πριν το ψήσιμο. Ψήνετε για 20 με 30λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Το crumble είναι έτοιμο όταν έχει ροδίσει από πάνω. Σερβίρεται ζεστό, κατά προτίμηση συνοδευόμενο από σαντιγύ ή παγωτό (βανίλια ή κάποια άλλη γεύση της αρεσκείας σας)! Ιδού η δική μου εκδοχή, με σαντιγύ από κρέμα γάλακτος χωρίς ζάχαρη:

Και ιδού η εκδοχή του Urban:

Πειραματιστείτε και απολαύστε!

Καλή σας όρεξη!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s