Ομελέτα γκρατέν με σπαράγγια

Η άνοιξη είναι η εποχή των σπαραγγιών. Εδώ στη Γρκενόμπλ οι υπαίθριες αγορές είναι γεμάτες από λευκά και πράσσινα σπαράγγια. Μάλιστα πολλά είναι ελληνικής παραγωγής (παραδόξως συχνά εισαγόμενα από τη Γερμανία!).

Λένε ότι τα καλύτερα σπαράγγια είναι αυτά που τα έχουν συλλέξει πριν ανατείλει ο ήλιος και που έχουν πουληθεί – και τελικά φτάσει στο πιάτο – την ίδια μέρα. Ο ουρανίσκος μου ομολογώ ότι δεν είναι τόσο ευαίσθητος για να καταλάβει το βαθμό φρεσκάδας από τη γεύση, ωστόσο μου αρέσει πού και πού να κάνω τον κόπο να τα καθαρίζω και να τα μαγειρεύω. Ιδού λοιπόν μια εύκολη και νόστιμη συνταγή! 

Ομελέτα γκρατέν με σπαράγγια

  • 300-400 γρ. σπαράγγια άσπρα ή πράσινα
  • μία σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
  • ένα φλιτζανάκι του καφέ λευκό ξηρό κρασί
  • 4 αυγά
  • ένα φλιτζανάκι του καφέ γάλα
  • 50γρ σκληρό τυρί της αρεσκείας σας για το γκρατινάρισμα
  • ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζετε τα σπαράγγια: κόβετε το σκληρό κάτω μέρος και τα ξεφλουδίζετε, λίγο παραπάνω στο κάτω μέρος όπου η σκληρή φλούδα είναι πιο χοντρή. Τα κόβετε σε κομμάτια μήκους ενός με δύο εκατοστά. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που να μπορεί να μπαίνει και στο φούρνο και σωτάρετε τα σπαράγγια σε μέτρια έως δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Προσθέτετε μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό και τα βράζετε μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά έως να μαλακώσουν και να εξατμιστεί το νερό. Εντωμεταξύ χτυπάτε τα αυγά μαζί με το γάλα, τα αλατίζετε και τα πιπερώνετε. Μόλις το νερό στο τηγάνι εξατμιστεί, προσθέτετε το λιωμένο σκόρδο, ανακατεύετε και «σβήνετε» με το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί. Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε τα αυγά. Αφήνετε την ομελέτα να ψήνεται σιγά-σιγά.

Όταν η ομελέτα έχει ψηθεί σχεδόν μέχρι πάνω, ανάβετε το γκριλ στο φούρνο. Κατεβάζετε από τη φωτιά και πασπαλίζετε με το τυρί. 

Τη βάζετε στο φούρνο μέχρι το τυρί να λιώσει και να ροδίσει. Σερβίρετε ζεστή, και συνοδεύετε κατά προτίμηση με ένα δροσερό λευκό κρασί. Καλή σας όρεξη!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s