Κέικ 1-2-3

Την ιδέα του απλού αυτού κέικ την πήρα από το βιβλίο Μπατιρομαγειρική. Είναι ένας βασικός μνημονικός κανόνας για την παρασκευή ενός απλού κέικ χωρίς ψάξιμο σε βιβλία μαγειρικής. Στον κανόνα αυτόν χωράνε πολλές παραλλαγές και πολλή φαντασία! Χωρίς παραπάνω καθυστέρηση, σας τον παρουσιάζω:

Κέικ 1-2-3

  • 1 φλιτζάνι μαγειρικό λίπος (μαργαρίνη, βούτυρο γάλακτος, λάδι ή άλλο)
  • 1 φλιτζάνι από κάποιο υγρό συστατικό (γάλα, χυμό πορτοκάλι, χυμό λεμόνι, γιαούρτι)
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
  • 3 αυγά
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις αναμεμειγμένο με 1 κουταλιά του γλυκού γεμάτη baking powder.

Αναμειγνύουμε τα υλικά όλα μαζί με ένα χτυπητήρι αυγών ή στο μίξερ μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Αλείφουμε μια μεσαίου μεγέθους φόρμα του κέικ με βούτυρο και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Ρίχνουμε τη ζύμη και ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς για 50 λεπτά έως μία ώρα.

Μερικές από τις αγαπημένες μου παραλλαγές είναι οι εξής:

  1. κέικ πορτοκάλι με αμυγδαλάκια φιλέ: για υγρό βάζω χυμό πορτοκάλι και αναμειγνύω στη ζύμη μια χούφτα αμυγδαλάκια φιλέ. Νοστιμότατο!
  2. κέικ λεμονιού: για υγρό βάζω μείγμα από χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού και ξύσμα από ένα λεμόνι. Είναι ένα πολύ λεμονάτο και ζουμερό κέικ που αρέσει και στη μπέμπα μου!
  3. κέικ μαρμπρέ: φτιάχνω τη ζύμη με γάλα για υγρό, χωρίζω τη μισή και προσθέτω στο ένα μισό βανίλια και στο άλλο μισό 2-3 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο μαζί με λίγο γάλα για να έχουν τα δύο μείγματα την ίδια πυκνότητα. Εναλλακτικά μπορεί κανείς να βάλει σκόνη την αγαπημένη του σκόνη σοκολάτας για το γάλα (για πιο γλυκό κέικ, καθώς το κακάο πικρίζει λιγάκι). Στη συνέχεια ρίχνω εναλλάξ στη φόρμα από τα δύο μείγματα ώστε το κέικ να έχει δύο ή τρεις στρώσεις. Οι δύο ζύμες ανακατεύονται δίνοντας το χαρακτηριστικό μαρμπρέ σχέδιο.
Για πιο υγιεινό κέικ, αντικαταστήστε ένα φλιτζάνι αλεύρι με αλεύρι ολικής αλέσεως. Το κέικ πετυχαίνει εξίσου καλά, χωρίς διαφορά στη γεύση!

Αυτοσχεδιάστε, ψήστε, απολαύστε!

Advertisements

3 thoughts on “Κέικ 1-2-3

  1. Παράθεμα: Πώς έγινα μάνα » Συμβουλές για αρχάριες: Κέικ από κάποια που έπαθε αλλά έμαθε

  2. Παράθεμα: Το τοπ 10 του 2012, και πολλές πολλές ευχές | Εν οίκω – εν δήμω

  3. Παράθεμα: Συμβουλές για αρχάριες: Κέικ από κάποια που έπαθε αλλά έμαθε | Πώς έγινα μάνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s