Περί πολιτικής και πίτσας…

Όπως οι περισσότεροι Έλληνες, του εσωτερικού ή του εξωτερικού, παρακολουθώ κι εγώ με ενδιαφέρον τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Τα σημερινά νέα με την αποτυχία συνεννόησης των κομμάτων δεν με εξέπληξαν ιδιαίτερα, όπως δεν εξέπληξαν τους περισσότερους Έλληνες. Ωστόσο κάποιοι αλλοδαποί φίλοι μου έδειξαν απορία μπροστά σε αυτό που εκλαμβάνουν ως μνημειώδη ασυνεννοησία εν μέσω μίας σοβαρότατης κρίσης, όπου πολλά διακυβεύονται όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά ίσως και για την Ευρωπαϊκή κοινότητα.

Δεν ξέρω αν είναι οι διαφορές στις πολιτικές πεποιθήσεις ο λόγος που τα ελληνικά κόμματα φαίνονται να μην συνεννοούνται και τόσο καλά, ή ίσως οι διαφορετικές ατζέντες, προσωπικές και κομματικές. Ξέρω όμως ότι όταν οι συμμαθητές μου κι εγώ ήμαστε στο γυμνάσιο και πηγαίναμε ημερήσιες εκδρομές, είχαμε παρατηρήσει ότι όσο μεγαλύτερη η παρέα, τόσο πιο δύσκολο ήταν να συμφωνήσουμε σε ποιο εστιατόριο θα καθόμαστε να φάμε. Άλλος είχε όρεξη για μακαρόνια, άλλος για χάμπουργκερ, κι άλλος για πίτσα! Κι αυτό δεν σταμάτησε μετά το γυμνάσιο. Και αργότερα, ακόμα και σήμερα, όσο περισσότερα είναι τα άτομα στην παρέα, τόσο παραπάνω χρόνο περνάμε όλοι μαζί στο πεζοδρόμιο, προσπαθώντας να αποφασίσουμε ποιο αξιοθέατο θα δούμε. Έχω παρατηρήσει τους συμφοιτητές μου να χάνουν ώρες από ένα πολύτιμο Σαββατοκύριακο στο πεζοδρόμιο.

Δεν είναι μόνο οι διαφορετικές προτιμήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα μια τέτοιου είδους ασυμφωνία. Είναι το ότι πάντα υπάρχει ένας – ή περισσότεροι – στην παρέα, ο οποίος θεωρεί απαραίτητο να πείσει τους υπόλοιπους ότι η δική του άποψη είναι η σωστή, ότι το δικό του γούστο είναι το καλύτερο, ότι το αξιοθέατο που εκείνος θέλει να δει είναι και το πιο ενδιαφέρον. Πάντα υπάρχει κάποιος που δεν αποδέχεται ότι κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του προτιμήσεις και ότι ο καλύτερος τρόπος να περνούν όλοι καλά είναι ο αμοιβαίος συμβιβασμός, και που δεν υποχωρεί μέχρι είτε οι άλλοι να κάνουν το δικό του, είτε να μην υπάρξει συνεννόηση και να διαλυθεί τελικά η παρέα.

Τελικά είναι καλό να έχουμε διαφορετικές απόψεις. Γι’ αυτό στις επόμενες εκλογές ψηφίστε αυτόν τον υποψήφιο συνδυασμό του οποίου οι προγραμματικές δηλώσεις σας εκφράζουν περισσότερο. Είδαμε όλοι πώς συμπεριφέρθηκαν οι αρχηγοί των διαφόρων κομμάτων μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και βγάλαμε τα συμπεράσματά μας. Πέρα από τις οικονομικές συνέπειες που μπορεί να έχει η παρούσα αστάθεια στη χώρα, το μοιρασμένο εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ένα καλό τεστ για να δούμε τελικά ποιους ψηφίσαμε.

Σας αφήνω με δύο φωτογραφίε; που τράβηξα σε στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας – εκεί που είναι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η πρώτη είναι ακριβώς μπροστά στην προαναφερθείσα τράπεζα:

Η δεύτερη είναι από μία γέφυρα στον ποταμό Main – μια υπενθύμιση ότι στη ζωή μας θα βρεθούμε σε άγνωστα μέρη, με διαφορετικούς από εμάς ανθρώπους. Μια υπενθύμιση, ίσως, ότι κανένας δεν είναι ίδιος με τον άλλον, και καθένας μιλάει τη δική του γλώσσα, κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έρθουμε πιο κοντά τους, παρά να υψώνουμε τείχη αδιαλλαξίας!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s