Τσίλι κον κάρνε, και μία πρωτότυπη παραλλαγή

Chipotle in Adobo sauce Μία από τις μεγάλες μου αγάπες είναι οι καυτερές πιπεριές, γνωστές ως τσίλι. Μου αρέσουν σε όλες τους τις μορφές: σε σκόνη για να τις πασπαλίζεις πάνω στο έτοιμο φαγητό, σε νιφάδες για τις καυτερές σούπες (φασολάδα με μπούκοβο, υπέροχη…), ολόκληρες και αποξηραμένες για να τις θρυμματίζεις με τα δάχτυλα, ή ακόμα σε κονσέρβα, όπως τα καπνιστά jalapenos (χαλαπένιος) από το μεξικό, τα επονομαζόμενα chipotle (τσιπότλε), τα οποία διατηρούνται σε μια σάλτσα από ντομάτα και κρεμμύδι. Τα φυτά τσίλι μπορείτε να τα έχετε ως διακοσμητικά, και συχνά παράγουν όμορφα μπουκετάκια από μικρές πιπεριές που δίνουν χρώμα στον χώρο σας. Τα φυτά των μικρότερων ποικιλιών μπορείτε να τα έχετε στο μπαλκόνι σας ή ακόμα και στο περβάζι του παραθύρου σας, για να κόβετε φρέσκιες πιπερίτσες όποτε θέλετε να μαγειρέψετε κάτι καυτερό.Και υπάρχει ένα φαγητό στο οποίο μπορεί κανείς να βάλει όποιο τσίλι προτιμά, σε όποια μορφή προτιμά! Τσίλι κον κάρνε λοιπόν, απλά και εύκολα. Και για το τέλος, σας έχω μια πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή, την οποία  πολλοί θα λατρέψετε αν τη δοκιμάσετε! Διαβάστε τη συνταγή και προς το τέλος θα δείτε τι εννοώ!

Εύκολο τσίλι κον κάρνε

  • Φτιάχνει 6 μερίδες, περίπου 425 θερμίδες ανά μερίδα (χωρίς το ρύζι ή το συνοδευτικό που θα διαλέξετε!)
  • Προετοιμασία: 20 λεπτά
  • Βράσιμο: 1 ώρα
Υλικά:
  • 700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 πιπεριά γλυκιά πράσινη, ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κονσέρβα καλαμπόκι
  • 1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια (kidney)
  • 1 κονσέρβα τοματάκι ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. πελτέ τομάτας
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • την ποσότητα που προτιμάτε από το αγαπημένο σας τσίλι (σκόνη, μπούκοβο, αποξηραμένες πιπερίτσες ή φρέσκιες ψιλοκομμένες πιπεριές τσίλι)

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε το λάδι στην κατσαρόλα, και τσιγαρίζετε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και την πιπεριά να μαλακώσουν, αλλά να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτετε τον κιμά και τον τσιγαρίζετε ανακατεύοντας διαρκώς σε μεσαία θερμοκρασία, μέχρι να ψηθεί απ’ όλες τις μεριές και να βγάλει τα ζουμιά του.

Στη συνέχεια προσθέτετε την τομάτα, λίγο νεράκι, αλάτι και πιπέρι και το αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου μία ώρα, ανακατεύοντας πού και πού. Αν βάζετε φρέσκο τσίλι, προσθέστε το κι αυτό τώρα.

Όταν το φαγητό έχει μείνει με λίγο ζουμί, προσθέστε τα φασόλια και το καλαμπόκι, και τα δύο καλά στραγγισμένα και χωρίς το ζουμί από την κονσέρβα. Ανακατέψτε και προσθέστε το τσίλι. Αφήστε το φαγητό να βράσει λίγο ακόμα μέχρι να πιει τα ζουμιά του, και να γίνει παχύρρευστο.

Και τώρα η παραλλαγή: κατεβάστε το φαγητό από τη φωτιά και προσθέστε 30 γραμμάρια σοκολάτας με μεγάλη περιεκτικότητα κακάο (εγώ παίρνω από 70% και πάνω). Ανακατέψτε διαρκώς μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να μοιραστεί σε όλο το φαγητό. Η έντονη γεύση του κακάο και η πικράδα του σε συνδυασμό με τη φυσική γλυκύτητα του φαγητού, δημιουργούν έναν έξοχο συνδυασμό. Δοκιμάστε το και δε θα χάσετε!

Σερβίρετε με ρύζι ή αν προτιμάτε με μακαρόνια, κους-κους, ακόμα και τηγανητές πατάτες. Καλή όρεξη! 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s