Η πλειοψηφία υπερισχύει – η πλειοψηφία έχει δίκιο

Σύντομο το άρθρο μου σήμερα, αλλά έχω συγχυστεί, και γι΄αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι:

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ.

Φυσικά, το γνωρίζουμε αυτό, έτσι λειτουργεί και το πολίτευμά μας εξάλλου. Ωστόσο η δήλωση αυτή δεν είναι ισοδύναμη με τη δήλωση:

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΧΕΙ ΟΡΘΗ ΑΠΟΨΗ.

Όχι, δεν υποστηρίζω απολυταρχικά καθεστώτα. Ωστόσο υποστηρίζω ότι σε πολλά θέματα η γνώμη των ειδικών θα έπρεπε να μετράει πολύ παραπάνω απ’ ό,τι η γνώμη των μη ειδικών. Και σε άλλα θέματα η γνώμη των νοημόνων – αλλά αυτό το προσπερνάω γιατί θα μπούμε σε μεγάλη συζήτηση του ποιος είναι νοήμων, ποιος δεν είναι, γιατί το λέω αυτό, ποια είμαι εγώ που νομίζω ότι είμαι καλύτερη απ’ τους άλλους και άλλα τέτοια γλαφυρά. Θα μιλήσω λοιπόν με μία παραβολή:

Ας υποθέσουμε ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζουν τη θεωρία της δημιουργίας όπως αναφέρεται στη βίβλο, σε αντίθεση με ό,τι έχει ανακαλύψει η επιστήμη της φυσικής, της βιολογίας, της αστρονομίας και της αρχαιολογίας τους τελευταίους αιώνες. Τι σημαίνει αυτό; Έχουν δίκιο, επειδή είναι πλειοψηφία; Ή μήπως έχουν δίκιο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή εκεί αποτελούν την πλειοψηφία; Μήπως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μόλις 6000 ετών, λόγω του ότι αυτό πιστεύει η πλειοψηφία, ενώ ο υπόλοιπος πλανήτης έχει διαφορετική ηλικία; Ή μήπως όλοι αυτοί οι επιστήμονες που ραδιοχρονολογούν αρχαιολογικά ευρήματα, που εξάγουν κυλίνδρους πάγου από παγετώνες ώστε να μελετήσουν την ιστορία του κλίματος, που μελετούν το φώς που έχει ταξιδέψει εκατομμύρια και δισεκατομμύρια χρόνια προκειμένου να έρθει από μακρινούς γαλαξίες, που εξάγουν απολιθώματα, που μελετούν τη ζωή των άστρων και βρίσκουν ότι ο Ήλιος μας μαζί με τη γη και το ηλιακό μας σύστημα είναι 4.6 δισεκατομμυρίων ετών, όλοι αυτοί λοιπόν ή είναι μέρος της συνωμοσίας ή είναι απλά τελείως, μα τελείως αποπροσανατολισμένοι;

Δεν το συνεχίζω, νομίζω ότι αυτοί που μπορέσατε να καταλάβετε καταλάβατε τι εννοώ. Ναι, η πλειοψηφία νικάει, γιατί έτσι πιστεύουμε ότι πρέπει να λειτουργεί μια υγιής κοινωνική ομάδα. Η πλειοψηφία όμως καλύτερα να μην αποφαίνεται σε θέματα επιστήμης.

Advertisements

One thought on “Η πλειοψηφία υπερισχύει – η πλειοψηφία έχει δίκιο

  1. Κάτι που ο πολύς κόσμος συχνά ξεχνάει για το πως λειτουργούν οι σύγχρονες δημοκρατίες είναι ότι σημασία δεν έχει μόνο η γνώμη της πλειοψηφίας αλλά και τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Εάν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ή βουλευτών μίας δημοκρατίας αποφάσιζε να εξοντώσει μία μειοψηφική ομάδα, αυτό θα ήταν αντίθετο στο πλεύμα της δημοκρατίας (της σύγχρονης, όχι της αρχαίας Αθηναϊκής – που τόσο εξυμνείται αλλά δεν δίστασε να καταδικάσει σε θάνατο ολόκληρο το πληθυσμό της Μυτιλήνης το 427π.Χ. όταν τόλμησε να επαναστατήσει).

    Από μία άποψη, μειοψηφία είναι και η ‘κάστα’ των επιστημόνων, αναφέρετο δικαίωμα της οποίας είναι να αναζητά την αλήθεια με βάση την επιστημονική μέθοδο, χωρίς την επιβολή γνώμεων από ασχέτους. Το πρόβλημα είναι ότι η χρηματοδότηση των επιστημόνων προέρχεται, σε μεγάλο βαθμό, από τις κυβερνήσεις, οι οποίες εκλέγονται από τη πλειοψηφία και τείνουν να έχουν κάποια δέσμευση με τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων τους, το δε ‘δικαίωμα’ αυτό των επιστημόνων δεν είναι καλά ορισμένο.

    Δεν θα ήταν σωστό, ούτε πρακτικό, να επιβάλλεται η αναγκαστική αποδοχή από τον κάθε άνθρωπο της κάθε καλά θεμελιωμένης επιστημονικής θεωρίας – οποιοσδήποτε είναι ελεύθερος να πιστεύει αυτό που του αρέσει. Αλλά όποτε μία καλά θεμελιωμένη επιστημονική θεωρία συγκρούεται με μία λαϊκή δοξασία σε ένα θέμα εντός των αρμοδιοτήτων του κράτους, θα ήταν παράλογο το κράτος να παίρνει το πλευρό της δοξασίας, και αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να οριστεί καλύτερα στη σύγχρονη διακυβέρνηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s