Η ζωή και η θρησκεία στα μέτρα μας!

Θυμήθηκα τις προάλλες μια συζήτηση που είχα πριν από χρόνια με την πεθερά μου. Της έλεγα ότι ο Πάπας – εκείνος ο τύπος με το αστείο καπέλο στο Βατικανό – υποστηρίζει ότι η αντισύλληψη είναι αμαρτία και ότι πρέπει να κάνουμε όσο πιο πολλά παιδιά μπορούμε. Η πεθερά μου, παρόλο που είναι καθολική, μου απάντησε ότι δεν το δέχεται αυτό και ότι κανείς δεν μπορεί της υπαγορεύσει πόσα παιδιά πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει. Το θέμα είναι προσωπικό, και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σου επιβάλει τη δική του θέληση πάνω σε αυτό (προφανώς ούτε ο Πάπας, ο πληρεξούσιος του Θεού στη γη).

Οι πάπιες, πάλι, δεν έχουν αυτό το πρόβλημα. Είναι κατά κανόνα πολύτεκνες.

Συμφωνώ με το ότι η τεκνοποίηση είναι προσωπική επιλογή, ωστόσο δεν ανήκω σε καμία εκκλησία κι έτσι έχω την ελευθερία να υιοθετώ όποια άποψη θεωρώ σωστή. Αλλά η πεθερά μου; Μπορεί ο πνευματικός της να τη θεωρήσει σωστή καθολική όταν σκοπίμως παραβαίνει τους ρητούς κανόνες του αρχηγού της θρησκείας της; Και αν είναι αυτός ο μόνος κανόνας που δεν ακολουθεί, τότε είναι όλα μέλι-γάλα; Πόσες εξαιρέσεις δέχεται ο Θεός να κάνεις; Και πόσους κανόνες πρέπει να ακολουθείς για να είσαι εντάξει με τη θρησκεία σου; Το 90% για παράδειγμα φτάνει; Κι αν ο παπάς της ενορίας σου έχει ελαφρώς διαφορετική άποψη; Τελικά ποιος έχει δίκιο, ο Πάπας ή ο παπάς; Ή μήπως όλα αυτά είναι ευγενικές προτροπές και όχι αυστηροί κανόνες, και είναι ανοιχτά σε ερμηνεία; Τελικά πόσες ερμηνείες μπορεί να έχει η φράση «η αντισύλληψη είναι αμαρτία»;

Δεύτερο παράδειγμα: γνωστή γνωστής μου κάνει μια νέα σούπερ δίαιτα στην οποία δεν τρώει γλουτένη ή γαλακτοκομικά προϊόντα, ίσως και άλλα βλαβερά πράγματα τα οποία εμείς οι υπόλοιποι καταναλώνουμε καθημερινά, και παρόλα αυτά ως διά μαγείας παραμένουμε υγιείς. Σημειώνω ότι το συγκεκριμένο άτομο δεν έχει αλλεργία στη γλουτένη, απλά μάλλον στην κοινή λογική. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να καπνίζει σαν φουγάρο, αγνοώντας την εύλογη απορία των γύρω της τι την πείραξε η γλουτένη όταν γεμίζει τους πνεύμονές της πίσσα και νικοτίνη, και αν τελικά δεν θα ήταν πολύ ευεργετικότερο για την υγεία της να έκοβε το τσιγάρο αντί για τη γλουτένη.

Την απάντηση στο δίλημμα τη μαντέψατε, και είναι η ίδια απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις για την τεκνοποίηση που έθεσα παραπάνω: καθένας κάνει ό,τι τον βολεύει. Εμείς οι Έλληνες το έχουμε αυτό στον υπερθετικό βαθμό, αλλά όπως σας δείχνει το παράδειγμα με την Γερμανίδα πεθερά μου, είναι γενικά παγκόσμιο ανθρώπινο φαινόμενο. Το κάνουμε όλοι, το κάνουμε καθημερινά. Φέρνουμε όσους κανόνες μπορούμε στα μέτρα μας, προσπαθώντας να βρούμε μια χρυσή τομή μεταξύ της προσωπικής μας προτίμησης και αυτού που θεωρητικά πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε.

Και η κόρη μου προσπαθεί να φέρει την ποδιά της μαμάς στα μέτρα της. Σε κάποιες περιπτώσεις, βλέπετε, αυτό είναι πιο εύκολο απ΄ό,τι σε άλλες…

Επανέρχομαι στο παράδειγμα για την τεκνοποίηση, ελαφρώς μεταλλαγμένο: τι γίνεται όταν ο Θεός λέει να κάνεις πολλά παιδιά, και να μην κάνεις αντισύλληψη, αλλά έτυχε για λόγους ανάγκης να κάνεις καισαρική; Μήπως θα πρέπει να κόψεις το σεξ; Μήπως θα πρέπει απλά να συνεχίσεις να κάνεις απανωτές καισαρικές, προσευχόμενη στο Θεό να σε κρατήσει στη ζωή ενώ όλοι οι γιατροί σε θερμοπαρακαλούν να μη μείνεις για έκτη φορά έγκυος, προκειμένου να μην αφήσεις τα ήδη υπάρχοντα παιδιά σου ορφανά; Και αν προσεύχεσαι στο Θεό να πάνε όλα καλά και αγνοείς τις συμβουλές των γιατρών, τότε γιατί εμπιστεύτηκες τους γιατρούς την πρώτη φορά να σε ξεγεννήσουν; Δεν έπρεπε απλά να είχες προσευχηθεί και τότε; Δεν έπρεπε να είχες αφήσει τη ζωή τη δική σου και του μωρού σου στα χέρια του Θεού; Και τελικά τι λεέι ο Θεός για τον υπερπληθυσμό των 7 δισεκατομμυρίων στη γη, μήπως πρέπει σιγά σιγά να αλλάξει τον κανόνα της απεριόριστης τεκνοποίησης πριν τελειώσουν τα τρόφιμα και αρχίσουμε να τρώμε ο ένας τον άλλον;

Και τελικά, ας μου λύσει κάποιος την επόμενη απορία: γιατί όταν κάποιος σώζεται μετά από μια δύσκολη εγχείρηση όλοι λένε «Δόξα τω Θεώ», αλλά όταν οι γιατροί δεν καταφέρνουν να τον σώσουν, τότε είναι εκείνοι άχρηστοι;

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρει, κύριοι και κυρίες. Σταματήστε να φέρνετε τη ζωή και τη θρησκεία στα μέτρα σας. Να σας πω την αλήθεια, δε με πειράζει αν φέρνετε τη ζωή στα μέτρα σας. Αυτό με τη θρησκεία όμως με πειράζει. Μη μου το παίζετε Άγιοι, όταν ακολουθείτε μόνο όσους κανόνες σας βολεύουν.

Advertisements

8 thoughts on “Η ζωή και η θρησκεία στα μέτρα μας!

 1. πιστεύω ότι οι περισσότεροι «ένθεοι» έχουν τον προσωπικό τους θεό προσαρμοσμένο στα μέτρα τους αφού τον πέρασαν από την Προκρούστειο κλίνη .
  Για το δόγμα τους σίγουρα θα ήταν αιρετικοί

 2. το εκάστοτε δόγμα δεν σ αφήνει περιθώρια να μην το «παραβιάσεις» , είναι τόσο λεπτές οι ισορροπίες (τεχνηέντως) ώστε να αμαρτάνεις (και με τη σκέψη!!) και να χρειάζεται η παρέμβαση-μεσολάβηση του αντιπροσώπου επι της γης…
  Ο φόβος είναι το μεγάλο όπλο των θρησκειών

  • Συμφωνώ, αλλά το παραβιάζουν ισχυριζόμενοι ότι ΔΕΝ το παραβιάζουν… εκεί είναι το «κόψε-ράψε στα μέτρα σου». Δηλ αυτός που κάνει αντισύλληψη ενώ ο Πάπας το απαγορεύει φυσικά και δεν πάει κάθε φορά που χρησιμοποιεί προφυλακτικό για εξομολόγηση!

   • η ερμηνεία της αγίας γραφής είναι η τέχνη του να κάνεις το άσπρο μαύρο. Όποιος έχει κάνει μελέτη το ξέρει καλά…
    Απο μόνη της (ιδίως η Π.Διαθήκη)είναι ένα εγχειρίδιο στην διαβολή και την απάτη
    κι ένα τραγούδι που ίσως ταιριάζει

    Johnny cash – Personal jesus

 3. Νομίζω, είναι δυο θέματα που αγγιζεις και τα βλέπω (εγω τουλαχιστο, συγνώμη αν κάνω λάθος) λίγο μπερδεμενα… Ένα είναι οι κανόνες και πως μπορεί να τους λυγιζουμε ανάλογα με το τί μας βολεύει που είναι ανθρώπινο (όχι σωστό) και το άλλο με το τί πρεσβεύει η κάθε θρησκεία και αν συμφωνείς εσύ ή όχι. Το να μη θέλεις να συμφωνείς με καμία θρησκεία (αθεος) είναι σεβαστό. Αυτό που δε κατάλαβα είναι γιατί βάζεις στο μικροσκόπιο τις επιλογές άλλου (πχ πεθερά σου) καθώς και το πώς τις ακολουθεί στην καθημερινότητα, αφού εσύ λες ότι δεν συμφωνείς. Θέλω να πω, οι περισσότεροι άθεοι φίλοι μου (κ έχουμε αρκετούς εδώ στο Λονδίνο) δεν ασχολούνται με το πώς κάνουν πράξη οι υπόλοιποι τη θρησκεία τους. Έχω και φίλη μουσουλμάνα που δυσκολεύεται με πολλά απο τη δική της θρησκεία/παραδόσεις. Το να της το επισημάνω δεν νομίζω ότι θα τη βοηθήσει…

  • Το θέμα του άρθρου είναι το «δε μου αρέσουν οι κανόνες, άρα τους μεταβάλλω ώστε να μου ταιριάζουν». Το τι πρεσβεύει η θρησκεία είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο δεν έθιξα. Δεν έβαλα το μικροσκόπιο τις επιλογές της πεθεράς μου: νομίζω ότι η επιλογή της να κάνει τόσα παιδιά όσα ήθελε ήταν απολύτως σωστή. Αυτό που βάζω στο μικροσκόπιο είναι η ασυνέπεια ως αυτό που διατείνεσαι ότι ακολουθείς/πιστεύεις, η οποία είναι πολύ κοινό φαινόμενο. Από την άλλη θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει κανείς ότι η θρησκεία είναι ανοιχτή σε ερμηνείες, και καθένας έχει την ερμηνεία του (κάτι βέβαια που κανένας αρχηγός θρησκείας δε θα δεχόταν).

   Τώρα το αν θα βοηθήσει τη φίλη σου το να της επισημάνεις τις δυσκολίες της με τη θρησκεία της, δεν το γνωρίζω. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχουν θέματα τα οποία δεν τα αγγίζουμε και δεν τα συζητάμε. Αν υπήρχαν τέτοια θέματα τότε θα πέφταμε πάλι στην παγίδα του δόγματος και του ταμπού. Νομίζω ότι τον εγκέφαλό μας τον έχουμε για να τον χρησιμοποιούμε, και ότι θα πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτά που προσπαθούμε να διδάξουμε και στους άλλους. Αν λοιπόν η φίλη σου επωφεληθεί από το να καθήσει να σκεφτεί κάποια πράγματα λογικά και έξω από τα στενά πλαίσια του δογματισμού, τότε καλώς να το κάνει. Αν πάλι αυτό τη δυσκολεύει, τότε πάλι καλώς. Δεν λέω ότι πρέπει κάποιος να αναθεωρήσει τη θρησκεία του, απλά να είναι ΣΥΝΕΠΗΣ ως προς αυτήν. Η θρησκεία είναι εξ’ορισμού δογματικό δημιούργημα, και κατά τη γνώμη των αρχηγών της, δεν ανέχεται ελαστικότητες.

 4. Δεν έχω θέμα με την φίλη μου. Το έχουμε συζητήσει. Εννουσα ότι δεν θέλω να είμαι εγώ ο υπογραμμιστης στην καθημερινοτητά της. Παράδειγμα έφερα. Προτιμώ να «δουλεύω» τις δικές μου δυσκολίες σε κανόνες.

  • Σωστά όλα αυτά. Αλλά όταν βλέπω ασυνέπειες μπορώ να το σχολιάζω. Δεν λέω σε κανέναν τι να κάνει – και δεν θα τολμούσα να πω σε κάποιον να αλλάξει τη θρησκεία του, όπως δε μου αρέσει καθόλου να προσπαθούν να με προσηλυτίσουν. Όμως όταν βλέπω ασυνέπειες, θα τις καταδεικνύω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s