Ριζότο – ένα φαγητό για όλα τα γούστα και όλες τις εποχές

Λίγα φαγητά είναι επιδεκτικά τόσων αλλαγών και αυτοσχεδιασμών όσο το ριζότο. Τα μόνα συστατικά που χρειάζεστε οπωσδήποτε ειναι το κατάλληλο ρύζι, λάδι, κάποιος ζωμός, βούτυρο αγελάδας και τυρί τύπου παρμεζάνα. Ο τύπος ρυζιού που προτιμάται είναι το αρμπόριο, το οποίο είναι πλούσιο σε άμυλο και γι’ αυτό όταν βράζεται «κολλάει» δύνοντας στο ριζότο τη χυλώδη υφή του.

Στο ριζότο προσθέτονται συνήθως κάποια ψιλοκομμένα λαχανικά ανάλογα με την προσωπική προτίμηση του καθενός. Γι’ αυτό μπορείτε να το φτιάξετε όλο τον χρόνο χρησιμοποιώντας εποχιακά προϊόντα. Συχνά παρασκευάζεται και με κομματάκια κοτόπουλου για έξτρα γεύση. Όπως και να το φτιάξετε, χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας! Παρακάτω σας δίνω μια ενδεικτική συνταγή. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι ο χρόνος μαγειρέματος των λαχανικών στην αρχή, ώστε να μην είναι σκληρά όταν το ρύζι θα έχει ήδη μαλακώσει.

Ριζότο με λαχανικά

  • Φτιάχνει , περίπου 590 θερμίδες ανά μερίδα
  •  Χρόνος παρασκευής: 45 λεπτά περίπου

Υλικά:

  • 250 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 1 μέτριο πράσσο, κομμένο κατά μήκος και μετά σε φέτες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε κυβάκια ή φέτες
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού αρακάς, φρέσκος ή κατεψυγμένος
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κότας (προτιμήστε ζωμό σπιτικό από βρασμένο κοτόπουλο, ή βιολογικό ζωμό λαχανικών που δεν περιέχει γλουταμινικό νάτριο)
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη βούτυρο αγελάδος
  • 1 φλιτζάνι (περίπου 100 γρ.) τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι, πιπέρι

Αρχικά ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε τα λαχανικά (εκτός του αρακά, αν αυτός είναι κατεψυγμένος) και τσιγαρίστε τα σε μέτρια φωτιά, ώστε να μαλακώσουν σιγά σιγά χωρίς να πάρουν χρώμα. Εντωμεταξύ ζεστάνετε τον ζωμό μέχρι να κάψει.

Όταν και το πράσσο μαλακώσει αρκετά, προσθέστε το ρύζι και συνεχίστε το τσιγάρισμα ώσπου το ρύζι να γίνει μισοδιάφανο. Προσθέστε δύο-τρεις κουτάλες από το ζωμό στο ρύζι (το μείγμα θα αρχίσει να τσιτσιρίζει). Κατεβάστε τη φωτιά και ανακατέψτε ώστε ο ζωμός να ανακατευτεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέστε λίγο ζωμό ακόμα, σκεπάστε με ένα καπάκι και αφήστε το μείγμα να σιγοβράζει, ανακατεύοντας πού και πού και προσθέτοντας σταδιακά όλον τον ζωμό. Αλατίστε και πιπερώστε ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο.

Το ριζότο είναι έτοιμο όταν «πιεί» όλον τον ζωμό, αλλά πριν «στεγνώσει», δηλαδή θα πρέπει να έχει ακόμα μια ελαφρώς χυλώδη μορφή. Όσο είναι ακόμα ζεστό προσθέστε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθούν.

Μπορείτε να τα σερβίρετε με επιπλέον τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας για από πάνω. Απολαύστε με ένα ξηρό λευκό κρασί!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s