Καραμελωμένο κοτόπουλο: μια εύκολη λιχουδιά

Έχω ένα βιβλίο με συνταγές αποκλειστικά για κοτόπουλο, το οποίο μέχρι τώρα δεν είχα χρησιμοποιήσει. Αλλά πριν από μερικές μέρες είχα μερικά φιλετάκια από στήθος κοτόπουλου στο ψυγείο, και δεν είχα καμιά καλή ιδέα για το τι θα τα κάνω, οπότε είπα να το ανοίξω και να ρίξω μια ματιά. Οι περισσότερες συνταγές έχουν αρκετή δουλειά, αλλά υπάρχουν και μερικές για τις οποίες αρκεί κανείς να φτιάξει μια μαρινάτα, να περιχύσει το κοτόπουλο και να το βάλει στο γκριλ. Η συνταγή που διάλεξα ήταν αυτής της κατηγορίας, με μέλι και μουστάρδα, για μια πολύ ωραία γλυκιά καραμελωμένη γεύση! Απλά, γρήγορα και νόστιμα. Επειδή το κοτόπουλο μέσα στη μαρινάτα αποκτά έντονη γεύση, μπορει να φαγωθεί με ένα απλό συνοδευτικό όπως ρύζι, ή σε φετούλες μέσα σε σάντουιτς, ή απλώς με μια ανάμεικτη σαλάτα.

Καραμελωμένο κοτόπουλο

  • Φτιάχνει 4 μερίδες – περίπου 430 θερμίδες ανά μερίδα (χωρίς συνοδευτικό)
  • Χρόνος παρασκευής: 30-40 λεπτά

Εκτέλεση:

  • 8 κομμάτια κοτόπουλο (είτε φιλέτα στήθους, είτε μπουτάκια)
  • 4 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα της προτίμησής σας (εγώ χρησιμοποίησα γλυκιά μουστάρδα με ολόκληρους σπόρους αναμεμειγμένη με λίγη ντιζόν)
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα (γλυκιά ή καυτερή)
  • 60 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα

Προθερμάντε τον φούρνο στους 175 βαθμούς (με αέρα, αλλιώς 200 βαθμούς). Αναμείξτε όλα τα συστατικά εκτός από το κοτόπουλο και το σουσάμι για να φτιάξετε μια παχύρρευστη σάλτσα. Αλείψτε ένα ταψάκι με λίγο λάδι, τοποθετείστε το κοτόπουλο και περιχύστε το με τη μισή σάλτσα, έτσι ώστε όλη η επιφάνειά του να είναι καλυμμένη από αυτήν. Πασπαλίστε με το μισό σουσάμι και τοποθετήστε στο φούρνο. Ψήστε για περίπου 10 λεπτά (όσο πιο λεπτά είναι τα κομμάτια κοτόπουλου, τόσο λιγότερο ψήσιμο θέλουν για να μη «στεγνώσουν»).  Γυρίστε τα από την άλλη πλευρά, περιχύστε με την υπόλοιπη σάλτσα, πασπαλίστε με το υπόλοιπο σουσάμι και ψήστε τα άλλα 10 λεπτά (ή μέχρι να γίνουν). Το κοτόπουλο είναι έτοιμο όταν το τρυπήσουμε και βγει καθαρός ζωμός.

Το ψήσιμο θέλει προσοχή, και ίσως πρέπει να το δοκιμάσετε μερικές φορές για να προσαρμόσετε το χρόνο μαγειρέματος στο φούρνο σας. Ακόμα και λίγα λεπτά παραπάνω απ’ ό,τι χρειάζεται μπορεί να κάνουν το κοτόπουλο σκληρό και δύσκολο στο μάσημα. Αν πετύχετε τον χρόνο ψησίματος, όμως, γίνεται πολύ τρυφερό και ζουμερό. Γι’ αυτό καλό είναι να διαλέγετε κομμάτια παρόμοιου πάχους, που χρειάζονται τον ίδιο χρόνο για να γίνουν.

Καλή όρεξη!

Advertisements

4 thoughts on “Καραμελωμένο κοτόπουλο: μια εύκολη λιχουδιά

  1. Καλημέρα! Πρωί ακόμα και ξερογλείφομαι! Μια μανία όμως αυτή η βόρειοι στις συνταγές τους να χρησιμοποιούν βούτυρο! Δεν έχουν το ωραίο μας ελαιόλαδο γι’ αυτό…

    • Αααα καλό σημείο: κατ’ αρχάς αν βάλεις βούτυρο μπορείς να βάλεις τη μαρινάτα στο ψυγείο να «σφίξει». Θα γίνει παχύρρευστη και θα έχεις μια χοντρή ωραία κρούστα (ενώ με το ελαιόλαδο θα γίνει πιο ρευστή και θα «τρέχει»). Επίσης το ελαιόλαδο έχει ιδιαίτερη «δική του» γεύση, ενώ το βούτυρο είναι πιο ουδέτερο (και γλυκό)! Εξαρτάται λοιπόν από το αν θέλεις να το καταλαβαίνεις στη συνταγή ή όχι.

      Κι εγώ μεγάλωσα φυσικά με ελαιόλαδο και είχα την ίδια απορία. Ώσπου σωτάρισα μανιτάρια και κρεμμύδια σε βούτυρο… Μαγεία! Σκέτη μαγεία!

  2. To έφτιαξα σήμερα με χυμό πορτοκάλι αντί για λεμόνι και βγήκε υπέροχο!! Πολύ προσεγμένες οι συμβουλές σου, ευχαριστούμε! Γxx

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s