Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια #1: αστεράκια με μπεζέ πραλίνας

Στη Γερμανία οι προετοιμασίες των Χριστουγέννων αρχίζουν από το Νοέμβριο. Και κάτι που πολλές οικογένειες αρέσκονται να κάνουν είναι να ψήνουν παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια. Αυτά δεν είναι σαν τα άλλα μπισκότα: συνήθως περιέχουν πολλά εξωτικά μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, πορτοκάλι και λεμόνι. Ενώ αυτά σε εμάς δεν φαίνονται να είναι και πολύ σπάνια συστατικά, σκεφτείτε ότι τις παλιές ημέρες ήταν είδη πολυτελείας. Και ενώ για εμάς στην Ελλάδα πορτοκαλιές και λεμονιές φύτρωναν στις αυλές, για τους φτωχούς Γερμανούς της υπαίθρου τα εσπεριδοειδή, όπως και τα αμύγδαλα, η κανέλα, το κάρδαμο, τα γαρύφαλα και τα άλλα μπαχαρικά ήταν προϊόντα εισαγόμενα τα οποία χρησιμοποιούνταν κυρίως στις γιορτές – δηλαδή στα χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Επειδή πολλά από αυτά τα μπισκοτάκια χρησιμοποιούν μόνο τους κρόκους των αυγών, ένα τυπικό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα είναι οι μικροί μπεζέδες, τους οποίους φτιάχνουν ανακατεύοντας τα χτυπημένα σε μαρέγκα ασπράδια με τριμμένους ξηρούς καρπούς. Το σύνηθες είναι να παρασκευάζονται από τον Νοέμβριο διάφορα είδη μπισκότων, τα οποία προσφέρονται ως δώρα σε γείτονες και συγγενείς και καταναλώνονται σιγά σιγά ως τα Χριστούγεννα.

Η σημερινή συνταγή είναι από τις λιγότερο παραδοσιακές και πιο πρωτότυπες, και συνδυάζει και τις δύο εκδοχές – μπισκοτάκι με μπεζέ. Θα χρειαστείτε φορμάκια σε σχήμα αστεριού. Καλά φαγώματα!

Μπισκοτάκια-αστεράκια με φουντουκο-σοκολατένιο μπεζέ

Για τα μπισκοτάκια:

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 3 κρόκους αυγών (φυλάξτε τα ασπράδια στο ψυγείο)
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη (κρύο)
  • μία πρέζα αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι

Για τα μπεζεδάκια:

  • 3 ασπράδια αυγών (που έχετε φυλάξει)
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. τριμμένα φουντούκια
  • κακάο
  • 1/4 του κουταλιού κανέλα, κάρδαμο, γαρύφαλο και τζίντζερ σε σκόνη

Ξεκινήστε φτιάχνοντας μια ζύμη από τα υλικά για τα μπισκότα. Εγώ συνήθως φτιάχνω τη ζύμη χρησιμοποιώντας τον αναδευτήρα για ζύμη του πολυμίξερ. Αν ζυμώνετε με το χέρι, κόψτε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια. Τυλίξτε τη σε διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη για τουλάχιστον μία νύχτα στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα ξετυλίξτε τη ζύμη, κόψτε τη σε κομμάτια και ανοίξτε το κάθε κομμάτι με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε πάχος 2-3 χιλιοστών (φουσκώνουν!). Κόψτε αστεράκια διαμέτρου 4-5 εκατοστών και τοποθετήστε τα πάνω σε λαδόκολλα. Από τα απομεινάρια της ζύμης πλάστε πάλι νέα ζύμη και συνεχίστε τη διαδικασία μέχρι να την έχετε χρησιμοποιήσει όλη.

Βάλτε τα ασπράδια να χτυπηθούν σε μαρέγκα. Όταν έχουν αρχίσει να σφίγγουν, προσθέστε αργά και με προσοχή τη ζάχαρη και συνεχίστε να χτυπάτε, μέχι η μαρέγκα να γίνει πολύ σφιχτή (να μην πέφτει από το σύρμα). Ανακατέψτε τα τριμμένα φουντούκια με τα μπαχαρικά και το κακάο, και προσθέστε τα αργά και προσεκτικά στη μαρέγκα χρησιμοποιώντας μία ξύλινη κουτάλα για το ανακάτεμα.

Η μαρέγκα με ζάχαρη, λίγο πριν σφίξει αρκετά ώστε να στέκεται στο σύρμα.

Χρησιμοποιήστε δύο κουταλάκια βρεγμένα με νερό για να δημιουργήσετε τα μπεζεδάκια: με το ένα κουτάλι πάρτε λίγη μαρέγκα και με το άλλο σπρώξτε τη με προχοσή πάνω σε ένα μπισκοτάκι. Συνεχίστε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η μαρέγκα (ή μέχρι να καλυφθούν όλα τα αστεράκια).

Πριν το ψήσιμο.

Ψήστε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, χωρίς αέρα. Τα μπισκοτάκια είναι έτοιμα όταν το αστεράκι αρχίσει και ροδίζει. Είναι καλό να ελέγξετε τα μπισκότα πριν τελειώσει ο προκαθορισμένος χρόνος, και αν έχουν ήδη από κάτω σκουρύνει να τα βγάλετε από το φούρνο. Εξάλλου κάθε φούρνος είναι διαφορετικός!

Αν σας έχει μείνει μαρέγκα, τοποθετήστε κουταλίτσες από αυτήν σε μία λαδόκολλα και πιέστε πάνω σε κάθε μπεζεδάκι ένα αμύγδαλο ή ένα φουντούκι. Ψήστε στους 140 βαθμούς χωρίς αέρα, για περίπου 25 λεπτά (και πάλι ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο). Τα μπεζεδάκια είναι έτοιμα όταν ξεκολλάνε εύκολα με μια σπάτουλα από τη λαδόκολλα (θα αρχίσουν να ροδίζουν από κάτω προς τα πάνω).

Advertisements

6 thoughts on “Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια #1: αστεράκια με μπεζέ πραλίνας

  1. Ως φοιτήτρια στη Γερμανία, έχω καταναλώσει εκατοντάδες plaetzchen!!!Τα αγαπημένα μου είναι αυτά που περιέχουν τριμμένο φουντούκι, αλλά και μαρμελάδα!Δυστυχώς, όμως δεν τα πετυχαίνω ποτέ.

    • Γεια σου Νίκη! Ξέρω διάφορα μπισκοτάκια με τριμμένο φουντούκι (τα πιο χαρακτηριστικά είναι τα Zimtsterne) και επίσης διάφορα με μαρμελάδα. Δεν θυμάμαι αν υπάρχουν κάποια που να συνδυάζουν και τα δυό μαζί – αλλά αναμείνατε στο ακουστικό σας για περισσότερες συνταγές! Μιαμ μιαμ!

  2. Πραγματικά είναι θεϊκά!!!Αν και έχω δέκα χρόνια που επέστρεψα από τη Γερμανία, τα Χριστούγεννα τα θυμάμαι πάντα με νοσταλγία!Πάντως τη συνταγή που προτείνεις θα την τιμήσω!

  3. zo edo ke 20 xronia stin afstria! ta xristugenniatika biskotakua ta ftiaxnume apo to noemvrio…giati ftiaxno pano api 20 idi!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s