Κις (αλμυρή τάρτα) με κρεμμύδια

Ήρθε ο καιρός να γράψω και μια συνταγή εμπνευσμένη από τη γαλλική κουζίνα. Πρέπει να ομολογήσω ότι πολλά από τα κλασσικά γαλλικά πιάτα δε μου αρέσουν – τα γούστα μου παραείναι … ελληνικά. Για παράδειγμα, δε μου αρέσει το ταρτάρ, δηλαδή ο ωμός κιμάς με μπαχαρικά, οι μπριζόλες με το αίμα τους ή τα σαλιγκάρια. Αλλά υπάρχουν πολλές περιοχές της Γαλλίας, ειδικά εκείνες κοντά στη Γερμανία, την Ελβετία και την Ιταλία, των οποίων το τοπικό φαγητό μοιάζει περισσότερο με αυτο των γειτόνων χωρών. Κοντά στην Ελβετία φτιάχνονται κίτρινα τυριά με έντονη γεύση που χρησιμεύουν στα φοντύ και σε πιάτα με πατάτες στο τηγάνι – κλασσικό φαγητό για Άλπεις και κρύο! – ενώ κοντά στην Ιταλία και στη νότιο Γαλλία συναντά κανείς φρέσκα μακαρόνια και πιάτα που χρησιμοποιούν φρέσκα λαχανικά. Τέλος, από την Αλσατία, που συνορεύει με τη Γερμανία, προέρχονται οι κις – οι αλμυρές τάρτες, με βάση τις οποίες μπορεί κανείς να δημιουργήσει πολλούς συνδυασμούς. Η πιο γνωστή από αυτές είναι η Κις Λορέν, που χρησιμοποιεί τυρί και μπέικον, αλλά σήμερα θα παρουσιάσω μια διαφορετική συνταγή: κις με κρεμμύδια. Σας προσκαλώ να πειραματιστείτε με πολλά συστατικά, και δε θα χάσετε!

Κις με κρεμμύδια

  • Φτιάχνει 5-6 μερίδες – περίπου 610–730 θερμίδες ανά μερίδα
  • Χρονος παρασκευής: 1 ώρα, συν το ψήσιμο

Υλικά (για τη ζύμη):

  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη
  • 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 ml (ένα φλιτζανάκι του καφέ) νερό
  • 1 κρόκο αυγού (κρατήστε το ασπράδι)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη

Υλικά (για τη γέμιση):

  • 5 μεγάλα κρεμμύδια (περίπου 1 κιλό)
  • 200 γρ. χοντρές φέτες μπέικον
  • το ασπράδι του αυγού + 2 αυγά
  • 300 ml γάλα ή συνδυασμό γάλακτος και στραγγιστού γιαουρτιού
  • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
  • λίγο λάδι

Εκτέλεση:

Αναμείξτε τα συστατικά της ζύμης με το αναδευτήρι του μίξερ (ή με το χέρι σε μια λεκάνη) μέχρι να γίνει μια ζύμη κολλώδης. Απλώστε σε ένα τραπέζι ένα κομμάτι λαδόκολλα, μεγαλύτερο από το ταψάκι στο οποίο θα κάνετε την κις. Στερεώστε τη λαδόκολλα στις άκρες με κάποια βαριά αντικείμενα, πασπαλίστε τη με αλεύρι, τοποθετήστε τη ζύμη πάνω και ανοίξτε τη σε πάχος περίπου 3-4 χιλιοστών με αλευρωμένο πλάστη. Η διάμετρος του φύλλου θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τη διάμετρο της βάσης του ταψιού.

Αλευρώστε ελαφρά το ταψί σας (διαμέτρου 24-26 εκατοστών), τοποθετήστε το ανάποδα πάνω στη ζύμη και αναποδογυρίστε ταψί μαζί με ζύμη και λαδόκολλα, ώστε η ζύμη να πέσει πάνω στο ταψί. Αφαιρέστε τη λαδόκολλα και πατήστε ελαφρά τη ζύμη ώστε να στρωθεί καλά στο ταψάκι. Φροντίστε να κόψετε όση ζύμη εξέχει πάνω από τις άκρες του ταψιού και συμπληρώστε με αυτήν τυχόν κενά στα πλάγια. Τοποθετήστε το ταψάκι με τη ζύμη στο ψυγείο, ενόσω ετοιμάζετε τη γέμιση.

Στη συνέχεια καθαρίστε τα κρεμμύδια και κόψτε τα στα τέσσερα, και έπειτα σε λεπτές φέτες. Κόψτε το μπέικον σε λωρίδες. Ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (το οποίο να παίρνει καπάκι), και τσιγαρίστε ελαφρά το μπέικον. Προσθέστε τα κρεμμύδια και τσιγαρίστε τα ελαφρά. Καπακώστε το τηγάνι και χαμηλώστε τη φωτιά, ώστε τα κρεμμύδια να σιγοβράσουν με τους χυμούς τους. Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε πού και πού για να μην κολλήσουν. Όταν τα κρεμμύδια έχουν πια μαλακώσει αρκετά, ανοίξτε το καπάκι και αφήστε μερικά λεπτά ακόμα να βράσει το μείγμα ώστε να εξατμιστεί η υγρασία.

Απλώστε το μείγμα πάνω στη ζύμη. Ανακατέψτε το ασπράδι που σας έχει μείνει με τα δύο αυγά, προσθέστε το γάλα και/ή το γιαούρτι, αλατίστε και πιπερώστε, προσθέστε το μοσχοκάρυδο και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Περιχύστε την κις με το μείγμα.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (160 βαθμούς με αέρα), για περίπου 25 λεπτά, ή ώσπου η κις να ροδίσει. Αφήστε να κρυώσει λίγο και σερβίρετε ζεστή. Συνοδέψτε τη με πράσινη σαλάτα!

Advertisements

3 thoughts on “Κις (αλμυρή τάρτα) με κρεμμύδια

  1. παραστατικοτατο!! και μ αρεσουν οι ταρτες!! μου φαινεται θα βαλω παιδια,σκυλια,να βοηθησουν,κ θα το ριξω στη μαγειρικη!! επρεπε να σ εχω γειτονισσα!!
    χρυσα

  2. Όταν ήμουν στο Στρασβούργο τις είχα τσακίσει τις κις και τις ταρτ φλαμπέ. Τι όμορφη που είναι η Αλσατία. Εσείς τώρα πού ακριβώς μένετε; Στη Γρενόμπλ; Πάντως αυτή τη συνταγή θέλω να τη δοκιμάσω!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s