Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια #2: φεγγαράκια βανίλιας

Σήμερα θα σας παρουσιάσω τραγανά και νόστιμα μπισκοτάκια βουτύρου αρωματισμένα με αυθεντική βανίλια. Για τη συνταγή αυτή χρησιμοποιώ τρίμμα βανίλιας, και όχι την λευκή βανιλλίνη (τεχνητό άρωμα) που παίρνει κανείς από το σούπερ μάρκετ. Η βανίλια είναι μαύρη, και μπορείτε να τη βρείτε σε πιο εξειδικευμένα καταστήματα μπαχαρικών, είτε τριμμένη, είτε ολόκληρο το αποξηραμένο φασόλι της, από το οποίο κανείς μπορεί να χρησιμοποιήσει και το μαλακό εσωτερικό και το σκληρό εξωτερικό προς αρωματισμό. Έχει πλούσια και κάπως πικρή γεύση, και δεν έχει καμία σχέση με την τεχνητή!

Τα μπισκοτάκια που θα παρουσιάσω λοιπόν, λαχταριστά και γλυκά, είναι πραγματικός πειρασμός: δύσκολο να φάει κανείς μόνο ένα! Χωρίς περισσότερες καθυστερήσεις λοιπόν, ιδού η συνταγή:

Φεγγαράκια βανίλιας

Ζύμη:

  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη ή συνδυασμός των δύο
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κρόκος αυγού
  • 125 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα

Γαρνιτούρα:

  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό τριμμένη βανίλια

Ζυμώστε είτε με το χέρι είτε με τον γάντζο της ζύμης στην κουζινομηχανή σας τα συστατικά της ζύμης, μέχρι να γίνει μια λιπαρή κολλώδης και ομοιογενής μάζα. Τυλίξτε τη σε διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα να «ξεκουραστεί». Στη συνέχεια βγάλτε τη από το ψυγείο και πλάστε «φεγγαράκια» διαμέτρου περίπου τεσσάρων εκατοστών.

Ψήστε στους 200 βαθμούς (χωρίς αέρα) για περίπου 10 λεπτά. Τα μπισκοτάκια δεν παίρνουν πολύ χρώμα, οπότε προσέξτε μην καούν (κυρίως από κάτω)!

Εν τω μεταξύ αναμείξτε τη ζάχαρη άχνη με την βανίλια:

Στη συνέχεια βουτήξτε και γυρίστε τα μπισκοτάκια μέσα στο μείγμα ζάχαρης-βανίλιας όσο είναι ακόμα ζεστά, για να κολλήσει η ζάχαρη επάνω. Απλώστε τα σε μια επιφάνεια ώσπου να κρυώσουν. Απολαύστε!

Σημείωση: στις φωτογραφίες η ζάχαρη δεν είναι πραγματική άχνη, αλλά λεπτοτριμμένη λευκή ζάχαρη. Με άχνη η συνταγή πετυχαίνει καλύτερα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s