Σουφλέ με ριγκατόνι και σέσκουλα

Έχω μεγαλώσει στην πόλη και ομολογώ ότι τα σέσκουλα δεν τα γνώριζα πριν μετακομίσω στη Γερμανία, όπου χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη μαγειρική. Τα σέσκουλα είναι ένα υπέροχο λαχανικό: με γεύση που μοιάζει στο σπανάκι, πλατιά φύλλα και γλυκά κοτσάνια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πίτες, τάρτες και σε συνδυασμό με κρέας, μακαρόνια, ακόμα και με ξηρούς καρπούς, για να δώσει πολλούς γευστικούς συνδυασμούς.
Ιδού λοιπόν μια συνταγή για σουφλέ με σέσκουλα, που, αν και έχει λίγο παραπάνω δουλειά, αξίζει τον κόπο!

Σουφλέ με ριγκατόνι και σέσκουλα

  • Φτιάχνει περίπου 3 μερίδες – περίπου 940 θερμίδες ανά μερίδα
  • Χρόνος παρασκευής: περίπου 40 λεπτά (+ψήσιμο)

Υλικά:

  • 200 γρ. ριγκατόνι (ή πένες, ή άλλα μικρά μακαρόνια)
  • 250-300 γρ. σέσκουλα
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2 κουτ. γλυκού ροζ πιπέρι (ολόκληρο)
  • 4 κουτ. σούπας μαργαρίνη
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 λίτρου γάλα
  • 50 γρ. τυρί για το γκρατινάρισμα
  • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
  • λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Καθαρίστε τα σέσκουλα και κόψτε τα σε λεπτές λωρίδες. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε το στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, μαζί με τα σέσκουλα. Καπακώστε το τηγάνι και αφήστε το σε χαμηλή φωτιά να βράσει με τα υγρά του για περίπου 15 λεπτά. Καβουρδίστε το κουκουνάρι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι, μέχρι να σκουρύνουν λιγάκι. Κατεβάστε τα λαχανικά από τη φωτιά και προσθέστε το κουκουνάρι.

Σπάστε το ροζ πιπέρι σε ένα γουδί, και ανακατέψτε το με το γάλα. Φτιαξτε τη μπεσαμέλ: ζεστάνετε το γάλα. Λιώστε σε ένα κατσαρόλι τη μαργαρίνη, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε. Προσθέστε ανακατεύοντας διαρκώς το ζεστό γάλα και κρατήστε στη φωτιά μέχρι να βράσει και να πήξει το μείγμα. Αλατίστε, πιπερώστε, και προσθέστε και μοσχοκάρυδο κατά την προτίμησή σας.

Βράστε τα μακαρόνια μέχρι να «κρατάνε» και στραγγίστε τα, κρατώντας όμως μισό φλιτζάνι από το νερό στο οποίο έβρασαν. Ανακατέψτε όλα τα συστατικά: μακαρόνια, νερό, μπεσαμέλ και το μείγμα των σέσκουλων. Βάλτε σε μία φόρμα ψησίματος και απλώστε από πάνω το τυρί έτσι ώστε να καλύπτει την επιφάνεια του σουφλέ. Ψήστε στους 170 βαθμούς (με αέρα, αλλιώς 190) για περίπου 20 λεπτά, ή ώσπου η κρούστα του τυριού να ροδοκοκκινίσει. Καλή όρεξη!

Advertisements

One thought on “Σουφλέ με ριγκατόνι και σέσκουλα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s