Αφράτες μπουκίτσες ζύμης με μους μήλου

Σήμερα έχουμε μια συνταγή η οποία προέρχεται από τον χώρο της Αυστρίας και είναι πολύ δημοφιλής και στη Βαυαρία. Η Αυστρία είναι μία χώρα που φημίζεται για την όχι τόσο ελαφριά κουζίνα της, για τα τηγανητά της, και γενικά για την έλλειψη φρέσκων λαχανικών, όπως εξάλλου πολλές ηπειρωτικές χώρες με ξηρό και κρύο κλίμα και μακριά από θάλασσα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι όταν παράγγελνα «σαλάτα» σε εστιατόρια της Βιέννης, μου ερχόταν ένα πιάτο με πατάτες, κομμάτια κρέατος και ίσως – εκεί, ανάμεσα σε όλα τα άλλα συστατικά – λίγα φύλλα κάποιας φτωχής πράσινης σαλάτας!

Το συγκεκριμένο έδεσμα που θα σας παρουσιάσω σήμερα, τρώγεται και ως επιδόρπιο, αλλά και ως φαγητό αν δεν προσθέσετε στη ζύμη ζάχαρη. Η ζύμη μοιάζει πολύ με αυτή των pancakes που έχω παρουσιάσει σε μια από τις πρώτες συνταγές αυτού του blog, αλλά η ιδέα είναι ότι απλώνεται στο τηγάνι σε χοντρές και όχι λεπτές στρώσεις, και κόβεται σε μπουκίτσες. Αν έχετε μικρά παιδάκια, θα τη λατρέψουν!

Kaiserschmarrn (κάιζερσμαρν)

  • Φτιάχνει 4 μερίδες – περίπου 652 θερμίδες ανά μερίδα
  • Χρόνος παρασκευής: 1 ώρα περίπου συνολικά

Υλικά:

  • 8 αυγά
  • 250 γρ. αλεύρι
  • 1/4 λίτρου γάλα
  • μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ένα ξύλο κανέλας
  • 3 μεγάλα μήλα
  • περίπου 6 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη για το τηγάνισμα
  • προαιρετικά: ζάχαρη
  • προαιρετικά: μια χούφτα σταφίδες, ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Πλύντε τα μήλα και κόψτε τα σε κομμάτια (δε χρειάζετε να τα καθαρίσετε). Βάλτε τα σε ένα κατσαρολάκι με ένα φλιτζάνι νερό και το ξύλο της κανέλας, και αφήστε τα να βράσουν για 5 με 10 λεπτά, οπότε θα έχουν μαλακώσει αρκετά. Εντωμεταξύ χωρίστε τα αυγά σε ασπράδια και κρόκους και χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα.

Φτιάξτε με το σύρμα μια ζύμη από το γάλα, το αλεύρι, τους κρόκους και το αλάτι. Αν θέλετε να γίνει η ζύμη πιο γλυκιά  μπορείτε σε αυτό το στάδιο να προσθέσετε ζάχαρη, όση εσείς θέλετε (μερικές κουταλιές είναι αρκετές, αλλά πειραματιστείτε!). Όταν η μαρέγκα είναι έτοιμη, ενσωματώστε τη με απαλές κινήσεις μέσα στο μείγμα. Αν σας αρέσουν οι σταφίδες, μπορείτε σε αυτή τη φάση να τις αναμείξετε στη ζύμη.

Ζεστάνετε 2-3 κουταλιές βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέστε τη μισή ζύμη και αφήστε τη να ψήνεται σε χαμηλή φωτιά, μέχρι το κάτω μέρος της να ροδίσει και το πάνω μέρος να έχει σχεδόν ψηθεί. Σε αυτή τη φάση μπορείτε να γυρίσετε τη ζύμη να ψηθεί και από την άλλη μεριά. Δεν πειράζει αν σπάσει, ή αν είναι ακόμα υγρή στο πάνω μέρος: όταν τη γυρίσετε κόψτε τη με δυο σπάτουλες σε μπουκιές, και φροντίστε να ψηθούν τα μέρη που είναι ακόμα ωμά. Όταν έχει ροδοκοκκινήσει και από τις δύο πλευρές είναι έτοιμη. Προσθέστε μερικές κουταλιές βούτυρο εκ νέου στο τηγάνι και επαναλάβετε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.

Απ’ ό,τι βλέπετε στην παραπάνω εικόνα, εγώ όταν γύρισα τη ζυμη την έκοψα σε μεγάλα κομμάτια και όχι σε μπουκιές… Συγχωρήστε μου την τεμπελιά μου!

Εντωμεταξύ περάστε το μήλο από ένα λεπτό δίχτυ πιέζοντας με το κουτάλι ώστε να περάσει η βρασμένη σάρκα του μήλου αλλά να μείνουν τα φλούδια και τα κουκούτσια (αν έχετε ειδικό δίχτυ-πρέσσα για πουρέ περάστε τα μήλα από μέσα). Θα σας μείνει μια ωραία παχύρρευστη φρουτώδης μους.

Σερβίρετε τις μπουκίτσες πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη ή/και κανέλα, και με τη μους μήλου. Ακόμα και μικρά παιδιά μαθαίνουν να τις βουτάνε στη μους πριν τις βάλουν στο στόμα!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s