Μήνες, τρίμηνα κι εβδομάδες!

Έλεγα σήμερα να γράψω ότι κλείνω και το δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης, έτσι να χαρούμε όλοι παρέα. Αλλά μετά άρχισα να το σκέφτομαι. Μετράω καλά; Δηλαδή είναι πράγματι 26 εβδομάδες δύο τρίμηνα; Λοιπόν, μία εγκυμοσύνη = 40 εβδομάδες, δηλαδή κάθε τρίμηνο είναι 13 και 1/3 εβδομάδες. Τώρα τα τρίτα δημιουργούν ένα μικρό πρόβλημα, οπότε ας πούμε, χοντρικά, ένα τρίμηνο ~ 13 εβδομάδες, δύο τρίμηνα ~ 27 εβδομάδες, τρία τρίμηνα ~ 40 εβδομάδες. Καλά ως εδώ;

Η εγκυμοσύνη, όπως θα ξέρουν οι μαμάδες ανάμεσά σας, μετριέται από τους γιατρούς όχι από τη σύλληψη, αλλά από την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου, με την υπόθεση ότι η γονιμοποίηση έγινε ακριβώς 14 ημέρες μετά από τη συγκεκριμένη ημέρα. Δηλαδή πράγματι είμαι 6 μηνών έγκυος! Ωστόσο το παραπάνω ισχύει μόνο θεωρητικά, γιατί πρακτικά στο πρώτο τρίμηνο λένε (οι γιατροί, μην το ξεχνάμε) ότι όοοοολα τα έμβρυα μεγαλώνουν με ακριβώς τον ίδιο ρυθμό (ο επιστήμονας μέσα μου αρχίζει να αισθάνεται άβολα) και μετρώντας το έμβρυο μπορούν να υπολογίσουν την ακριβή εβδομάδα και ημέρα  της εγκυμοσύνης στην οποία βρίσκεσαι. Ως εκ τούτου μαθαίνεις και την ακριβή ημερομηνία γονιμοποίησης του ωαρίου σου, που γενικά δεν είναι ακριβώς 14 ημέρες μετά την ημέρα της τελευταίας περιόδου σου, γιατί εξάλλου πόσες γυναίκες έχουν ωορρηξία ακριβώς τη 15η ημέρα;

Έτσι όταν γονιμοποιείται το ωάριό σου είσαι ήδη 2 εβδομάδων έγκυος. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα με τους μήνες. Γιατί ένας μήνας δεν είναι 4 εβδομάδες, αλλά 4 και κάτι, και εξαρτάται και από τον μήνα. Άλλο να μετράς τους καλοκαιρινούς μήνες, που 2 στους 3 έχουν 31 ημέρες, κι άλλο τους χειμερινούς, που συμπεριλαμβάνουν τον Φεβρουάριο με 28 ημέρες. Ας το προσπεράσουμε αυτό: λοιπόν στις 4 εβδομάδες είσαι περίπου ενός μήνα, στις 8 είσαι δύο, ε πες είσαι τριών μηνών στις 13 εβδομάδες. Και, το εξηγήσαμε παραπάνω, στις 40 εβδομάδες είσαι εννέα μηνών, έτοιμη να γεννήσεις. Ναι; Ναι. Ας το πούμε. Περίπου.

Παρόλα αυτά, στη Γαλλία μια εγκυμοσύνη διαρκεί 41 εβδομάδες, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως οι Γάλλοι έχουν τον δικό τους τρόπο να μετρούν τα μεγέθη (και γενικότερα δεν βιάζονται…). Στις 41 εβδομάδες, λοιπόν είσαι 9 μηνών έγκυος; Η απάντηση είναι … ναι! Είσαι ακριβώς 9 μηνών αν μετρήσεις την αρχή της εγκυμοσύνης από τη σύλληψη! Και όταν οι Γάλλοι γιατροί λένε «αρχή της εγκυμοσύνης» δεν εννοούν τις 0 εβδομάδες, αλλά τις 2, δηλαδή τη σύλληψη. Καταλάβατε? Στη Γαλλία το μηδέν και το ένα δεν είναι επιλογές συμβατές με την ιατρική. Δεν έχουν binary εκπαίδευση, δηλαδή.

Τελικά εγώ τώρα έκλεισα το δεύτερο τρίμηνο ή όχι; Με βάση την τελευταία περίοδο, ναι. Αν μετρήσουμε τις εβδομάδες, ας πούμε ότι το κλείνω στις 27, δηλαδή σε μία εβδομάδα. Με βάση τη Γαλλική μέτρηση των μηνών – που ομολογώ μου αρέσει πολύ, γιατί είναι τόσο απλή: 30 Ιουνίου σύλληψη + 9 μήνες = 30 Μαρτίου γέννα – είμαι μόλις πεντέμισι μηνών, και θα είμαι 6 με την αλλαγή του χρόνου.

Σας αφήνω τώρα να πονοκεφαλιάζετε όσο θέλετε με τους διάφορους τρόπους μετρήσεως. Θα τα ξαναπούμε την επόμενη εβδομάδα, που θα κλείσω και πάλι το δεύτερο τρίμηνο, και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, που θα έχω κλείσει για τρίτη φορά το δεύτερο τρίμηνο. Τόσες ευκαιρίες για εορτασμό!

Advertisements

One thought on “Μήνες, τρίμηνα κι εβδομάδες!

  1. Παράθεμα: Τα κεφάλια κάτω! Ή μήπως όχι; | Εν γάμω βίος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s