12 πράγματα που έμαθα το 2012

Το 2012 ήταν για εμένα μια χρονιά αλλαγών. Όσοι διαβάζετε τακτικά το blog, ίσως θυμάστε ότι αυτήν τη χρονιά αποφάσισα να εγκαταλείψω τις προσπάθειες για ερευνητική/ακαδημαϊκή καριέρα, έμεινα έγκυος για δεύτερη φορά, πέρασα το σοκ της ανακάλυψης ότι περιμένω αγόρι («μα δεν ξέρω τίποτα από αγόρια» αναφώνησε η κοριτσομάνα, «πώς θα το μεγαλώσω;»). Σε κάποια φάση το’ριξα στη γυμναστική και έχασα πολλά κιλά, κάτι που βοηθήθηκε από πολλές εκούσιες και ακούσιες ψυχολογικές αλλαγές. Τέλος … άρχισα αυτό το blog, που με ώθησε στη συμμετοχή στο Αντικλείδι, η οποία έχει εξελιχθεί σε μια παραγωγική συνεργασία, ξεκίνησα την πρωτοβουλία Jobs for Astronomers (η οποία, ας το παραδεχτώ, δεν έχει προχωρήσει και όπως περίμενα ή επιθυμούσα), εξερεύνησα τα όρια των δυνατοτήτων μου στο διαδικτυακό networking, και μέσα από όλα αυτά είδα νέους πιθανούς δρόμους να ανοίγονται, οι οποίοι με έφεραν στην πραγματικότητα της δυσκολίας εύρεσης εργασίας, ιδιαίτερα σε κοινωνίες – ναι, του δυτικού κόσμου – όπου οι (υποσυνείδητες συνήθως, συνειδητές κάποτε) διακρίσεις μεταξύ των φύλων και ιδιαίτερα η προκατάληψη εναντίον των εργαζόμενων μαμάδων αναμένεται κατά όλες τις στατιστικές να μου δημιουργήσουν πολλά επαγγελματικά προβλήματα.

Μια τέτοια χρονιά σου διδάσκει πολλά, και να λοιπόν συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα πράγματα που έμαθα:

 1. Η επιστημονική καριέρα δεν είναι μονόδρομος για την ικανοποίηση ενός διερευνητικού και μη επαναπαυόμενου πνεύματος.
 2. Μπορεί κανείς και στα 30 να ανακαλύψει ταλέντα που δεν γνώριζε ότι κατείχε.
 3. Όταν δεν είσαι σίγουρος για μια σημαντική απόφαση στη ζωή σου, ρώτησε το/τη σύντροφό σου. Εκείνος/η σε γνωρίζει, σε βλέπει με άλλα μάτια, και μπορεί να έχει συνειδητοποιήσει πράγματα που εσύ δεν τα φαντάζεσαι.
 4. Η διαδικτυακή φιλία είναι στην εποχή μας ένα πολύ αληθινό φαινόμενο.
 5. Υπάρχουν αρκετά άτομα που πάσχουν από διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας. Είναι παντού γύρω μας.
 6. Σπάνια είναι καλή ιδέα να εμπλέκεσαι σε συζητήσεις σε διαδικτυακά threads.
 7. Το συναίσθημα της πικρίας βλάπτει μόνο εσένα. Αποδέξου την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι και προχώρα.
 8. Η ζωη μας καθορίζεται από την τύχη και τη στατιστική. Γι’ αυτό ερωτήσεις του τύπου «γιατί σ’εμένα» δεν έχουν κανένα νόημα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι το καλύτερο δυνατό σε κάθε δεδομένη κατάσταση.
 9. Το άγχος έχει πραγματικές συνέπειες στη σωματική μας υγεία.
 10. Το να έχεις βακτηριακή αμυγδαλίτιδα μπορεί να είναι πολύ καλό νέο. Ιδιαίτερα όταν η εναλλακτική είναι αμυγδαλίτιδα από ιό, η οποία δεν καταπολεμάται με αντιβιωτικά και πρέπει να περιμένεις μερικές εβδομάδες να περάσει από μόνη της.
 11. Το δίκαιο δεν κερδίζει πάντα. Η ψυχολογική βία είναι ένα μέσο για επικράτηση του «ισχυρού», το οποίο δυστυχώς και στις μέρες μας ανθεί στις οικογένειες και στις κοινωνίες.
 12. Η επιφανειακή ισότητα των μοντέρνων κοινωνιών είναι ακριβώς αυτό – επιφανειακή. Πλείστες μελέτες οι οποίες στοχεύουν στην απομόνωση των διαφόρων προκαταλήψεων σχετικά με το φύλο, την εθνικότητα, το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία κτλ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι προκαταλήψεις είναι ισχυρές και επηρεάζουν ολόκληρη τη ζωή μας, από το ποια καριέρα θα ακολουθήσουμε μέχρι ποιους μηχανισμούς άμυνας θα χρησιμοποιήσει ο εγκέφαλός μας ώστε να ανταπεξέλθει στις κάθε είδους κοινωνικές αδικίες.

Μη φανταστείτε, βέβαια, ότι αυτά είναι τα μόνα που έμαθα αυτή τη χρονιά. Και τα περισσότερα πράγματα τα έμαθα μέσω της μικρής μου. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σου διδάξει περισσότερα πράγματα από ό,τι ένα μικρό παιδί, γιατί δεν υπάρχει άλλο είδος ανθρώπου που μπορεί να σου δείξει με καλύτερο τρόπο πόσο παγιωμένος και συγκεκριμένος είναι ο τρόπος σκέψης ενός ενηλίκου, και πόσο διαφορετικός θα μπορούσε να ήταν υπό διαφορετικές συνθήκες. «Γηράσκω αεί διδασκομένη», θα έλεγα! Και όσο γηράσκω, τόσο περισσότερο διδάσκομαι, γιατί όλο και φανερότερο μου γίνεται ότι τελικά «εν οίδα, ότι ουδέν οίδα». Και κάτι που με προβληματίζει όλο και πιο πολύ, είναι γιατί όλοι γύρω μου έχουν την εντύπωση ότι ξέρουν τόσα πολλά. Ότι «ενημερώνονται». Αν συνειδητοποιούσαμε πόσο λίγες, κατευθυνόμενες ή ανίδεες και μονομερείς είναι οι πηγές πληροφόρησής μας, νομίζω πολύ λίγοι από εμάς θα εξακολουθούσαν να ισχυρίζονται ότι πραγματικά γνωρίζουν κάτι, ή είναι ενημερωμένοι για ένα θέμα. Αλλά για την ψευδαίσθηση της ενημέρωσης θα γράψω άλλοτε και/ή αλλού.

Σας χαιρετώ, ελπίζοντας να σας χρησιμεύσουν οι διαπιστώσεις μου. Κι αν θέλετε αφήστε μου τις δικές σας διαπιστώσεις στα σχόλια. Εξάλλου είναι ωραίο να μαθαίνει κανείς από την εμπειρία του άλλου!

Advertisements

3 thoughts on “12 πράγματα που έμαθα το 2012

 1. Έχοντας και εγώ background στην αστροφυσική μπορώ να επιβεβαιώσω και από προσωπική εμπειρία το μάθημα νούμερο 1. Όσον αφορά το μάθημα 2, ξανά από προσωπική εμπειρία, μπορώ να συμπληρώσω ότι και σε πολύ μεγαλύτερες ηλικίες συνεχίζεις να ανακαλύπτεις ταλέντα και να αναπτύσεις καινούργιες δεξιότητες. Η ζωή είναι μια περιπέτεια και ένα ατελείωτο μάθημα. Εύχομαι πολλά ακόμα χρήσιμα μαθήματα και για το 2013! Και κυρίως να πάνε όλα καλά με την εγκυμοσύνη 🙂

 2. Μένω στην «ψευδαίσθηση της ενημέρωσης» και λέω από προσωπικό μάθημα ζωής ότι όσο μεγαλώνω,συνειδητοποιώ ότι όλο και λιγότερα πράγματα γνωρίζω χρόνο με το χρόνο!Είμαι στη φάση εσωτερικής διεργασίας και τακτοποίησης λόγω ταραχής και λίγο χασίματος(θέλει επιστρατευμένη τη συνείδηση και το νου σε τέτοιες διαπιστώσεις)……νιώθω την ανάγκη κάπου να αυτοαξιολογηθώ….όχι με αυστηρότητα γιατί πάλι θα αναθεωρήσω 😛 αλλά για να νιώθω ήσυχη ότι περπατώ στον ασφαλή και κι όχι αδιέξοδο δρόμο της αυτοαναζήτησής μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s