Κέικ ολικής άλεσης με φρούτα

square

γράφει η Ιωάννα

Η σημερινή συνταγή είναι ένα κέικ αρωματικό και καραμελωμένο, από το οποίο κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα κομμάτι! Για το κέικ αυτό θα χρειαστείτε το μεγάλο ρηχό ταψί του φούρνου, που μπαίνει κατευθείαν στα αυλάκια σαν σχάρα. Το κέικ βγάζει 20 κομμάτια και είναι ανοιχτό σε αυτοσχεδιασμούς: αχλάδια, φρέσκα δαμάσκηνα, κεράσια, βερίκοκα, βύσσινα, πολλά φρούτα μπορούν να μπουν επάνω και πολλοί συνδυασμοί μπορούν να δοκιμαστούν. Ανακατέψτε, ψήστε, απολαύστε!

Κέικ ολικής άλεσης με φρούτα

  • Φτιάχνει 20 κομμάτια – περίπου 390 θερμίδες ανά κομμάτι (μεταβάλλεται με το είδος του φρούτου)
  • Χρόνος παρασκευής: 20 λεπτά, συν το ψήσιμο

Υλικά:

  • περίπου 500 γρ φρούτα, όπως κεράσια χωρίς κουκούτσι, αχλάδια κομμένα σε τέταρτα ή μικρά κομμάτια, ή άλλο φρούτο της αρεσκείας σας
  • 300 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • βανίλια για άρωμα (χρησιμοποιώ μισό κοφτό κουταλάκι αυθεντική τριμμένη βανίλια)
  • 4 αυγά
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 250 γρ. νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
  • 200 γρ. αλεύρι σίτου ολικής άλεσης
  • 1 κουτ. γλ. baking powder (μπέικιν πάουντερ)
  • 20 ml (ένα σφηνάκι) ρούμι ή κονιάκ
  • 50 γρ. ζάχαρη για γαρνίρισμα
  • 50 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας νιφάδες βρώμης (κουάκερ)

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς (χωρίς αέρα). Στο μίξερ χτυπάτε με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα και μετά το ξύσμα λεμονιού. Στη συνέχεια ανακατεύετε τις νιφάδες βρώμης με το αλεύρι και το μπέικιν, και τα αναμειγνύετε στο μείγμα χρησιμοποιώντας το γάντζο του μίξερ. Τέλος προσθέτετε και το ρούμι ή κονιάκ. Στρώνετε το ταψί με λαδόκολλα και απλώνετε τη ζύμη με μια σπάτουλα έτσι ώστε να απλώθεί σε όλη την επιφάνεια.before Τοποθετείτε πάνω στη ζύμη τα φρούτα (δε χρειάζεται να τα πιέσετε γιατί η ζύμη φουσκώνει και τα περιβάλλει). Αναμειγνύετε τις 2 κουταλιές βρώμη με τα 50 γραμμάρια ζάχαρη και τα αμύγδαλα, και πασπαλίζετε σε όλη την επιφάνεια του γλυκού. Ψήνετε επί περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Όσο είναι ακόμα ζεστό, κόβετε 20 κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι που το έχετε προηγουμένως βουτήξει σε κρύο νερό.

Η τέλεια συνοδεία για τον απογευματινό καφέ!after

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s