Γίγαντες-εξπρές για πολυάσχολους

gigantes

γράφει η Ιωάννα

Η μαμά μου έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να μαγειρεύει: μετατρέ-πει τις συνταγές ή δημιουργεί δικές της οι οποίες έχουν όσο το δυνατό λιγότερα συστατικά αλλά είναι πεντανόστιμες. Οι γίγαντες της μαμάς μου γίνο-νται στη χύτρα – δεν έχει ορεξη να βράζει και να ψήνει και να χρησιμοποιεί πολλές κατσαρόλες. Και είναι λουκού-μι! Σήμερα θα μοιραστώ μαζί μου την απλούστατη αλλά νοστιμότατη συνταγή της μαμάς μου, μαζί με τη δική μου πινελιά!

Γίγαντες-εξπρές (για 4 άτομα)

Υλικά:

  • 500 γρ γίγαντες
  • 4 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • μία χούφτα φύλλα μαϊντανού
  • αλάτι, πιπέρι

Προαιρετικά:

  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες ή λωρίδες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σε λεπτά φετάκια
  • 1-2 καρότα, κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 1-2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σέλινο
  • λίγο μπούκοβο ή μερικά αποξηραμένα τσίλι, κατά προτίμηση
  • γλυκιά πάπρικα

Από τα υλικά που αναφέρονται ως «προαιρετικά», μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από κανένα έως όλα! Ο τρόπος μαγειρέματος είναι απλός: αποβραδίς μουλιάζετε τους γίγαντες. Πριν τους μαγειρέψετε τους στραγγίζετε. Βάζετε όλα τα υλικά στη χύτρα ταχύτητας, μαζί με περίπου 1 λίτρο νερό. Βράζετε για μία περίπου ώρα, και μετά ανοίγετε τη χύτρα. Αν έχει μείνει πολλή σάλτσα, μπορείτε να βράσετε το φαγητό για λίγο για να εξατμιστεί το πολύ νερό.

Με αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος, τα λαχανικά σχεδόν λιώνουν. Αν δεν σας αρέσουν τα πολύ μαλακά καρότα, τότε μπορείτε να βράσετε τα υλικά εκτός των «προαιρετικών» για μισή ώρα στη χύτρα, μετά να την ανοίξετε, να προσθέσετε τα υπόλοιπα και να τα βράσετε για μισή ώρα ακόμα.

Χυλωμένοι γίγαντες, ζεστοί από την κατσαρόλα… Καλή όρεξη!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s