Μουσακάς, ο ελαφρύς: όχι πια τηγάνισμα!

moussaka1γράφει η Ιωάννα

Ο Μουσακάς είναι από τα φαγητά τα οποία σπάνια έκανα, γιατί δεν είχα ούτε το χρόνο ούτε το … γερό στομάχι που απαιτεί το τηγάνισμα ενός κιλού μελιτζάνας και πατάτας! Μέχρι που η μαμά μου αποφάσισε να μαγειρεύει πιο υγιεινά, και μου έδωσε την ιδέα για αυτήν την ελαφρύτερη – αλλά εξίσου νόστιμη – έκδοση του μουσακά:Μουσακάς ο ελαφρύς!

  • Φτιάχνει περίπου 6 μερίδες, ή ένα ταψί 40 x 30 εκατοστά
  • Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά, συν περίπου 40 λεπτά το ψήσιμο.

Υλικά:

  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • 1.1 κιλό πατάτες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 800 γραμμάρια κιμά βοδινό ή μεικτό, βοδινό-χοιρινό
  • 2 κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
  • 1 κονσέρβα/κουτί (400 ή 500 γρ) χυμό τομάτας ή τοματάκι ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

  • 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο αγελάδος ή συνδυασμό αυτών
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 αυγό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • 30 γρ. τριμμένο σκληρό ή ημίσκληρο τυρί, π.χ. παρμεζάνα, κεφαλοτύρι, πεκορίνο, ρεγκάτο ή ένα ωριμασμένο γκούντα

Αρχικά προετοιμάζουμε τον κιμά. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρόλι τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο, και «μαραίνουμε» τα κρεμμύδια σε αυτό, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τον κιμά και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθεί όλος. Στη συνέχεια ρίχνουμε την τομάτα και τον πελτέ, ξεπλένουμε την κονσέρβα της τομάτας με λίγο νερό και προσθέτουμε και αυτό στη σάλτσα. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να πιεί όλα τα ζουμιά της η σάλτσα (περίπου 40 λεπτά).

MoussakaΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς (με αέρα). Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες, περίπου μισού εκατοστού (ή λίγο χοντρότερες) τις πατάτες και τις μελιτζάνες. Αλείφουμε τα ταψιά του φούρνου με ελαιόλαδο και τοποθετούμε τις φέτες πατάτας και μελιτζάνας πάνω σε αυτά. Δεν αναμειγνύουμε πατάτες και μελιτζάνες! Αλείφουμε και την πάνω μεριά τους με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να έχουν μισογίνει. Για τις πατάτες αυτό διαρκεί περίπου 15 με 20 λεπτά ψήσιμο, για τις μελιτζάνες 10 με 15 λεπτά.

Αλείφουμε το ταψί μας με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τις πατάτες έτσι ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα κενά. Απλώνουμε τον κιμά από πάνω, και πάνω από τον κιμά στρώνουμε τις μελιτζάνες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς (στον αέρα). Για τη μπεσαμέλ, αρχικά θερμαίνουμε το γάλα. Στη συνέχεια λιώνουμε τη μαργαρίνη σε μία κατσαρόλα, και μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ώσπου η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη. Ρίχνουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς ώσπου η ζύμη να διαλυθεί στο γάλα. Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αλατίζουμε, πιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Στη συνέχεια αφήνουμε μερικά λεπτά για να κρυώσει η μπεσαμέλ κάπως, ανακατεύοντας με το σύρμα πού και πού προκειμένου να μην κάνει κρούστα. Χτυπάμε το αυγό και το προσθέτουμε στη μπεσαμέλ ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα. Απλώνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τις μελιτζάνες και από πάνω ρίχνουμε το τριμμένο τυρί.

moussakaprobeΨήνουμε το μουσακά στον προθερμασμένο φούρνο για 30 με 40 λεπτά, ή μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει. Καλή όρεξη!

Advertisements

One thought on “Μουσακάς, ο ελαφρύς: όχι πια τηγάνισμα!

  1. Μνιαμ μνιαμ, σκετη έμπνευση!
    Μόνο θα προτίμησω νόστιμο βουτυρακι γάλακτος αντί της μαργαρινης!
    🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s