Αναζητείται σχολείο!

School Zone

γράφει η Χριστίνα

Ο μεγάλος μικρούλης μου είναι μόλις δυόμισι ετών. Και από τώρα έχω αρχίσει και αγχώνομαι για το πού θα πάει σχολείο. Και πιστεύω ότι με τα δεδομένα της εποχής η ανησυχία μου αυτή είναι δικαιολογημένη.

Και να πώς σκέφτομαι:

Μένουμε σε μια περιοχή ούτε πολύ καλή ούτε και άσχημη. Είναι από τα πρώτα βόρεια προάστεια της Αθήνας που συναντά κανείς ερχόμενος από το κέντρο. Πλήρως κατοικημένη περιοχή. Καταστήματα και εταιρίες ελάχιστες. Σε αυτήν την περιοχή λοιπόν, η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισε να μειώσει ή, όπως λέγεται, να συγχωνεύσει παιδικούς σταθμούς. Το προσωπικό περιορίστηκε. Η αναλογία δασκάλων/παιδιών μίκρυνε. Το έργο των δασκάλων δύσκολο. Αλλά και αυτοί αύξησαν τις απαιτήσεις τους. Ο γιος μου αν δεν «αυτοεξυπηρετείται», όπως έγραφε η αίτηση που μου έδωσαν, δεν γίνεται δεκτός.
Και αναρωτιέμαι τι εννοούν με τον όρο «αυτοεξυπηρέτηση» για ένα δυομισάχρονο…;

Μετά δημοτικό πού θα πάει;
Έχω ακούσει πλήθος εργαζομένων στη δημόσια εκπαίδευση, να παραιτείται των υποχρεώσεών του με δικαιολογία τη μείωση μισθού. Έχω ακούσει από δασκάλα να μη διορθώνει τα λάθη μαθητού της, για να έχει την ησυχία της.

Και μη μου πείτε ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι εξαιρέσεις…
Πού να πάω το παιδί μου; Δεν ξέρω.
Για ιδιωτική εκπαίδευση δεν υπάρχει οικονομική άνεση. Και δε μιλάω για εκπαιδευτήρια πανάκριβα. Αλλά για ενα καλό, οικονομικό ιδιωτικό σχολείο. Που θα προσέξει τις ιδιετερότητες του μικρούλη μου. Που θα με ενημερώνει για ό,τι συμβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Που δεν θα κάνει τα «στραβά μάτια» στην επιθετικότητα των συμμαθητών του. Που θα ασχολούνται με τα παιδιά ακόμα και στα διαλείμματα. Που θα προσπαθούν όχι μόνο για να μεταλαμπαδεύσουν γνώση, αλλά και ήθος και αρχές.

Και δε ζητάω έξτρα παροχές. Πολλά ιδιωτικά σχολεία, προσπαθώντας να κρύψουν ατέλειες στα προγράμματα σπουδών τους, προσθέτουν εξωσχολικές δραστηριότητες. Σαν τα αυτοκίνητα που μηχανικά υστερούν, υπερτερούν σε «βασικό εξοπλισμό». Δεν ζητάω μαθήματα καράτε, κολυμβητήρια και γήπεδα.  Ζητάω τα βασικά. Τα αυτονόητα. Γιατί αν δεν είναι για εναν εκπαιδευτικό αυτά τα αυτονόητα, λυπάμαι. Δεν θα έπρεπε να λέγεται εκπαιδευτικός.

Στο βωμό του χρήματος έχουμε ισοπεδώσει τα πάντα. Ο εκπαιδευτικός δεν θα έπρεπε να ζυγίζει απο τη μια πλευρά τις απολαβές του και από την άλλη τις υπηρεσίες που προσφέρει. Πάνω από όλα είναι εκπαιδευτικός. Επιτελεί λειτούργημα. Ο σκοπός του ειναι να επαιδεύσει και να μορφώσει σωστά όλα τα παιδιά. Δε λέω, έχει οικογένεια και αυτός. Όπως και αυτός της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Που δουλεύει παραπάνω ώρες. Που προετοιμάζει έξτρα υλικό για τους μαθητές του. Που χάνει απογεύματα από τη ζωή του για να ενημερώσει γονείς. Που είναι υπεύθυνος ακόμα και στα διαλείμματα για τα παιδιά του.

Και θα έπρεπε ο κάθε εκπαιδευτικός να μην επηρεάζεται, όσο μπορεί και εκείνος, από τις δυσκολίες της εποχής. Γιατί η εκπαίδευση είναι το Άλφα και το Ωμέγα για τα παιδιά μας. Για την κοινωνία. Όσο επενδύουμε σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι ελπίδες μας να βγούμε από αυτό το χάλι στο οποίο έχουμε πέσει.

Advertisements

2 thoughts on “Αναζητείται σχολείο!

  1. Μαφάλντα διάβασα την ανάρτηση σου και συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις σου σχετικά με τα σχολεία και τις απαιτήσεις που έχεις σαν γονιός.
    Αν έχετε καλό δημόσιο σχολείο στην περιοχή που ζεις, είναι οτι το καλύτερο, αλλά αν δεν υπάρχει έχω να σου προτείνω δύο καλά σχολεία. Το ένα είναι το Γερμανικό σχολείο, που είναι αρκετά οικονομικό, γιατί επιδοτείται απο το Γερμανικό κράτος και το αλλο είναι η σχολή Χιλλ, πολύ παλιό σχολείο καλό και αρκετά πιο λογικό στις τιμές απο τα άλλα πανάκριβα ιδιωτικά.
    Δεν νομίζω οτι΄έχουν παιδικό σταθμό αλλά νηπιαγωγεία έχουν σίγουρα και είναι προυπόθεση για να πάρουν τα παιδιά στο δημοτικό , να έχουν φοιτήσει στα δικά τους νηπιαγωγεία.
    καλή τύχη κορίτσι μου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s