Μους γιαουρτιού με πουρέ δαμάσκηνου

DSC_0021

γράφει η Ιωάννα

Το καλοκαιράκι, μέσα στη ζέστη, τα καλύτερα επιδόρπια είναι τα ελαφριά, φρουτώδη και αναζωο-γονητικά! Ένα τέτοιο θα σας παρουσιάσω σήμερα, που φτιάχνεται με φρέσκα δαμάσκηνα και στραγγιχτό γιαούρτι. Απολαύστε το αντί για παγωτό, και χωρίς τύψεις, καθώς εχει λίγη μόνο ζάχαρη. Αντί για φρέσκα δαμάσκηνα, μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε νεκταρίνια, ροδάκινα, βερίκοκα ή ακόμα μήλα και αχλάδια. Καλή όρεξη!

Μους γιαουρτιού με πουρέ δαμάσκηνου

  • Φτιάχνει περίπου 5 μερίδες – περίπου 265 θερμίδες ανά μερίδα
  • Χρόνος προετοιμασίας: περίπου 30 λεπτά, συν χρόνος αναμονής και ψύξης

Υλικά:

  • 500 γρ. φρέσκα δαμάσκηνα
  • 500 γρ. στραγγιχτό γιαούρτι
  • 150 ml γάλα
  • 1/4 κουτ. γλ. κοφτό τριμμένη βανίλια ή μισό φακελάκι βανιλλίνη
  • 4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • Ζελατίνη κατάλληλη για 500 γρ. υγρό, κατά τις οδηγίες της συσκευασίας (πχ 6 φύλλα ζελατίνης ή 1 φακελάκι τριμμένη ζελατίνη)
  • Προαιρετικά: αμυγδαλάκι φιλέ για το γαρνίρισμα, περίπου 30 γρ.

Εκτέλεση:

pflaumen1Ανακατεύετε το γιαούρτι με το γάλα και 2 κουταλιές ζάχαρη. Προετοιμάζετε τη ζελατίνη και την προσθέτετε στο μείγμα του γιαουρτιού κατά τις οδηγίες του παρασκευαστή. Π.χ. αν χρησιμοποιείτε φύλλα ζελατίνης, λιώνετε 3 από αυτά σε χαμηλή φωτιά στο κατσαρολάκι, και μετά προσθέτετε δυο-τρεις κουταλιές από το μείγμα του γιαουρτιού ώστε η ζελατίνη να διαλυθεί σε αυτό. Στη συνέχεια ανακατεύετε γρήγορα τη ζελατίνη στο γιαούρτι. Αν χρησιμοποιείτε τριμμένη ζελατίνη, προσθέτετε τη μισή ποσότητα αυτής απευθείας στο γιαούρτι ανακατεύοντας διαρκώς. Μοιράζετε το γιαούρτι σε μπολάκια και το βάζετε αμέσως στο ψυγείο για να σφίξει το μείγμα.

Pflaumen2

Πλένετε τα δαμάσκηνα και αφαιρείτε το κουκούτσι. Τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια και τα βάζετε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό. Τα βράζετε επί 15 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού προκειμένου να μαγειρευτούν ομοιόμορφα. Κατεβάζετε από το μάτι και περνάτε τα βρασμένα δαμάσκηνα από τη μηχανή του πουρέ ή από ένα λεπτό συρμάτινο σουρωτήρι πιεζοντας με το κουτάλι, ώστε να κρατήσετε όλον τον χυμό και την πολτοποιημένη σάρκα, πετώντας τις φλούδες. Στη συνέχεια προσθέτετε στον πολτό των δαμάσκηνων την υπόλοιπη ζάχαρη,ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί και έπειτα τη ζελατίνη κατά τις οδηγίες της συσκευασίας (π.χ. για φύλλα ζελατίνης τα μουλιάζετε σε νερό, ύστερα τα στίβετε και τα προσθέτετε στο ζεστό μείγμα των δαμάσκηνων ώσπου να λιώσουν).

Αφήνετε το μείγμα των δαμάσκηνων να κρυώσει κάπως. Εντωμεταξύ η κρέμα του γιαουρτιού στο ψυγείο θα πρέπει να έχει πήξει ελαφρώς. Μόλις το μείγμα των δαμάσκηνων φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, βγάζετε την κρέμα γιαουρτιού από το ψυγείο και μοιράζετε με μία κουτάλα το μείγμα των δαμάσκηνων πάνω από αυτήν στα μπολάκια. Αν θέλετε στολίζετε με τα φιλετάκια αμυγδάλου. Ψύχετε επί μερικές ώρες προκειμένου να σφίξει το γλυκό.

Καλή όρεξη!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s