Ρεβίθια κοκκινιστά, με ή χωρίς μπέικον

ρεβιθια

γράφει η Ιωάννα

Όποιος δεν έχει φάει κοκκινιστά ρεβιθάκια, δεν ξέρει τι χάνει! Αν είστε χορτοφάγος, αυτό το απλό φαγητό είναι ό,τι καλύτερο, θρεπτικό και χορταστικό. Αν όχι, προσθέστε μπέικον και απολαύστε… Καλή όρεξη!

Ρεβίθια κοκκινιστά

  • Φτιάχνει 4 μερίδες – περίπου 325 θερμίδες ανά μερίδα (με το μπέικον )
  • Χρόνος παρασκευής: 8 ώρες μούλιασμα, μία έως μιάμιση ώρα βράσιμο στη χύτρα

Υλικά:

  • 500 γρ. ρεβίθια ξερά
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 3 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • προαιρετικά: 125 γρ. μπέικον, κομμένο σε κυβάκια ή λωρίδες
  • προαιρετικά: γλυκιά ή καυτερή πάπρικα, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Αποβραδίς μουλιάζετε τα ρεβίθια σε αρκετό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει τη μαγειρική σόδα. Πριν τα μαγειρέψετε τα ξεπλένετε μέσα σε ένα σουρωτήρι. Τα βάζετε στη χύτρα μαζί με την τομάτα, το λάδι και περίπου 800 γρ. νερό (αν σας αρέσουν χυλωμένα, αλλιώς 700 γρ. αν σας αρέσουν «να κρατάνε»). Βράζετε περίπου μία με μιάμιση ώρα. Η ώρα βρασμού εξαρτάται από τη χύτρα που έχετε και από το χρόνο μουλιάσματος των ρεβιθιών, οπότε την πρώτη φορά δοκιμάστε να ανοίξετε τη χύτρα νωρίτερα – μπορείτε πάντα να την ξανακλείσετε και να βράσετε παραπάνω.

Εντωμεταξύ σωτάρετε το μπέικον χωρίς λάδι σε ένα αντικολλητικό λάδι, ώσπου να βγάλει το λίπος του. Αφήστε το να κρυώσει πάνω σε χαρτί κουζίνας, ώστε το περιττό λίπος να απορροφηθεί. Μόλις γίνουν τα ρεβίθια ανακατέψτε τα με το μπέικον και σερβίρετε. Μπορείτε να τα πασπαλίσετε με πάπρικα, και να τα συνοδέψετε με φέτα. Καλή σας όρεξη!

Υποσημείωση: αν τα ρεβίθια δεν έχουν «πιει» το νερό τους, μπορείτε αφού ανοίξετε τη χύτρα να τα βράσετε για μερικά λεπτά, ώσπου το περιττό νερό να εξατμιστεί.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s