Οι προφητείες των κοντόφθαλμων και των αποτυχημένων

[ M ] Adolf de Meyer - Dolores (1919)

Όταν ήμουν στην εφηβεία παρατήρησα ένα παράξενο φαινόμενο: πολύ συχνά μεγαλύτεροί μου σε ηλικία διατείνονταν ότι μπορούσαν να προβλέψουν με μεγάλη ακρίβεια το μέλλον μου. Τα τελευταία 15 χρόνια έχω ακούσει πολλές προφητείες του στυλ «Κάτσε να περάσουν λίγα χρόνια και θα δεις ότι …» ή «Θα με θυμηθείς όταν …».

Ελάχιστα από τα πράγματα τα οποία προέβλεψαν οι εν λόγω κύριοι και κυρίες πραγματοποιήθηκαν, και ελάχιστους από αυτούς πραγματικά θυμάμαι. Στην πορεία έμαθα απλώς να μην ακούω τέτοιες στομφώδεις, μαντικές δηλώσεις. Από τα έδρανα του Πανεπιστημίου, όταν μου έλεγαν ότι ο τάδε καθηγητής θα σε «κόψει» στο μάθημα γιατί είναι μνησίκακος και σου βάζει χαμηλότερο βαθμό απ’ ό,τι αξίζεις(κάτι που δε μου συνέβη ποτέ), ως και σήμερα, όταν μετά από αρκετά χρόνια ευτυχισμένης ζωής στο εξωτερικό και πολλά χρόνια συμβίωσης και γάμου με τον αγαπημένο μου, αλλοδαπό σύζυγο, δηλώνω ότι δεν θα άλλαζα ούτε τον τόπο διαμονής μου ούτε τον σύζυγό μου με κανέναν. Οι άνθρωποι, γενικά, έχουν μια τάση να καταδικάζουν τις δικές σου απόπειρες και τα δικά σου όνειρα σε αποτυχία, μόνο και μόνο επειδή τα δικά τους ναυάγησαν. Δεν θέλουν να αναγνωρίζουν ότι κάποιος άλλος ίσως, ίσως επιτύχει εκεί που εσύ απέτυχες. Τι θα σήμαινε εξάλλου αυτό για εκείνους;
Η απάντηση είναι: δεν σημαίνει τίποτα. Κι εγώ έχω επιτύχει εκεί που άλλοι έχουν αποτύχει, και έχω φάει τα μούτρα μου εκεί που άλλοι προχωρούν ακάθεκτοι. Καθένας είναι διαφορετικός, με τα δικά του προβλήματα και τις δικές του ευαισθησίες. Και, για να ελαφρύνω την ατμόσφαιρα, ας παραθέσω μερικές από τις προβλέψεις που πολλοί έκαναν και εξακολουθούν και κάνουν, μην μπορώντας να καταλάβουν ότι εγώ κι εκείνοι δεν είμαστε ο ίδιος άνθρωπος, και δεν είναι απαραίτητο να έχουμε τα ίδια βιώματα στη ζωή μας:
  • (Σε κατάστημα πώλησης δίσκων του μουσικού είδους metal) «Θα δεις που σε μερικά χρόνια θα ακούς σκυλάδικα» – ποτέ δεν άκουσα σκυλάδικα. Μπορεί τώρα, 15 χρόνια μετά, να μην πολυακούω μέταλ, αλλά γενικά δεν πολυακούω πια μουσική.
  • «Θα σου λείψει η Ελλάδα και θα γυρίσεις τρέχοντας» – η απελπισία που αισθανόμουν κάθε μέρα όταν ζούσα στην Ελλάδα και ερχόμουν αντιμέτωπη με καταστάσεις ανεκδιήγητου κάλλους στους δρόμους, στις υπηρεσίες, στο Πανεπιστήμιο, οι φοβίες, οι κρίσεις άγχους, είναι πράγματα που δε μου λείπουν.
  • «Η σχέση από απόσταση είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, θα δεις» – η σχέση από απόσταση κατέληξε σε έναν ευτυχισμένο γάμο. Τι άλλο να σχολιάσω εδώ;
  • «Καλά καλά, κάτσε πρώτα να γίνεις αστροφυσικός…» (με ειρωνικό ύφος) – είμαι κάτοχος διδακτορικού στη θεωρητική αστροφυσική και μάλιστα από ένα από τα σπουδαιότερα γερμανικά πανεπιστήμια… Παρόλο που δεν συνέχισα την πορεία σε αυτόν τον τομέα, θα μπορούσα να το είχα κάνει, αν το είχα επιλέξει.
  • «Οι ξένοι είναι αλλιώς… δεν έχουν φιλότιμο, θα το καταλάβεις και θα κλάψεις με μαύρο δάκρυ.» – περιμένω ακόμα να μου έρθει το κλάμα. Μέχρι τώρα μπορεί να έχω παρατηρήσει γενικές διαφορές στην ιδιοσυγκρασία των δύο λαών με τους οποίους έχω έρθει εκτεταμένα σε επαφή – Έλληνες και Γερμανούς – αλλά το μόνο συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει είναι ότι τελικά οι άνθρωποι είναι άνθρωποι. Και μπορώ να πω ότι έχω βρει εδώ καλούς φίλους.

Σας χαιρετώ για σήμερα με μια συμβουλή: να ακούτε αυτά που έχουν να σας πουν οι άλλοι σχετικά με τις εμπειρίες τους. Να μαθαίνετε από αυτά. Αλλά να είστε σίγουροι ότι οι αποτυχίες των άλλων δεν προδιαγράφουν και τη δική σας αποτυχία. Αυτή είναι εν μέρει στο χέρι σας και εν μέρει στο χέρι της τύχης.

Advertisements

4 thoughts on “Οι προφητείες των κοντόφθαλμων και των αποτυχημένων

  1. Ολα ξεκινούν,πιστεύω,από το γεγονός ότι δεν υπαρχει πραγματικό ενδιαφέρον άρα και νοιάξιμο ώστε να υπάρχει και η ανάλογη πρόθεση στο να πεις κάτι στον άλλο που ενδεχομένως θα τον βοηθούσε σαν πληροφορία.Κατά βάθος λέγοντας την σοφία-συμβουλή-προφητεία ικανοποιούν κάποιοι άνθρωποι δικά τους «θέματα».Από την άλλη,υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν ίσως πιο συναισθηματική πρόθεση αλλά από τον υπερβάλλοντα ζήλο και πάλι από δικές τους προσωπικές συμπλεγματικές κατστάσεις,καταλήγουν στις προφητείες.Οπως και να έχει,πιστεύω προσωπικά πως εφόσον νοιαζόμαστε και αγαπάμε τον άλλο,το μόνο αληθινό και ειλικρινές είναι να αναφέρουμε-συζητάμε την εμπειρία μας γιατί μάλλον αδύνατον είναι να είμαστε σε θέση να συμβουλέψουμε!Και αν ακόμα βιώνει παρόμοια κατάσταση με μας,πολύ απλά δεν είναι «εμείς»!

  2. Συμφωνώ με τα λεγόμενά σου. Κάθε άνθρωπος δεν έχει απλώς άλλες εμπειρίες αλλά λαμβάνει τα πράγματα και διαφορετικά, κάνοντας άλλη ερμηνεία της κάθε εμπειρίας του, ή απλώς τα δεδομένα να είναι διαφορετικά. Έτσι μπορεί , για παράδειγμα, αυτός/η που σου είπε ότι η σχέση από απόσταση είναι καταδικασμένη, να είχε μια τέτοια εμπειρία, αλλά να είχε μια σχέση ήδη με πολλά άλυτα προβλήματα, ή να μην ήταν ο ένας ή ο άλλος διατεθειμένος να αντέξει λίγο παραπάνω χωρίς να βλέπει τον άλλον τόσο συχνά. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που δεν πίστευα ποτέ σε αυτό που συνήθως λένε ότι με την ηλικία έρχεται η ωριμότητα η σοφία ή πες το όπως θες. Θεωρώ ότι δεν είναι απαραίτητο αυτό. Γιατί; Γιατί διάφορες εμπειρίες στη ζωή, ο κάθε άνθρωπος τις μεταφράζει και μαθαίνει κάτι διαφορετικό. Οπότε ποιoς είναι ο «σοφός» στην όλη ιστορία; Οπως λέει ο φίλος μου, «άκου αυτό που έχει να σου πει ο άλλος αλλά την τελική απόφαση την παίρνεις εσυ μετά απο δική σου σκέψη».

  3. Νομίζω οτι εκτός απο όσα σωστά αναφέρθηκαν σχετικά με το πόσο υποκειμενική είναι η εμπειρία εξ ορισμού, έναν κάποιον ρόλο παίζει και η θετική ή αρνητική σκοπιά απο την οποία έχουμε μάθει να βλέπουμε και να ορίζουμε τελικά την έκβαση των γεγονότων. Αν είσαι θετικά προσκείμενος, περισσότερο πιθανό είναι να σου συμβούν θετικά πράγματα. Για αυτό και η γκρίνια δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν. Αυτά όλα είναι αυτοεκπληρούμενες προφητείες που έχουν επηρεάσει τη δική τους ζωή και καλό είναι να τις κρατάνε για τον εαυτό τους.

  4. Oσο υπαρχουν ανθρωποι ,θα υπαρχουν και αποψεις…τελικα ειναι καλυτερα να ακουει ο καθεις τον εαυτο του,γιατι ο καθενας ξερει μονο αυτος κ μονο καλα τον εαυτο του!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s