Πότε θα αλλάξουν τα πράγματα…

γράφει η Χριστίνα
Πριν απο ένα χρόνο και κάτι συμβουλευθήκαμε αναπτυξιολόγο για τον μεγάλο μας γιο. Έχω ξαναγράψει για αυτή μας την «εμπειρία».
Σήμερα, δυστυχώς, έπρεπε να θυμηθώ όλα αυτά που περάσαμε τον προηγούμενο χειμώνα.
Για όσους δεν είχαν παρακολουθήσει, για το μεγάλο μου γιο, αναπτυξιολογος μας «συνταγογράφησε» παρέμβαση με μορφή εργοθεραπειών και ειδικής παιδαγωγικής. Δυστυχώς μαζί με τη «συνταγογράφηση», επισυνάφθηκε και ένα χαρτάκι με συγκεκριμένο κέντρο με το οποίο «συνεργαζόταν» η γιατρός.
Για να μην τα σηζητώ, στα μέσα της παρέμβασης, το κέντρο ξεκίνησε να μας λέει διάφορα «τρελά» πράγματα. Και ευτυχώς μια φίλη ψυχολόγος μας παρακίνησε να ψάξουμε το θέμα.
Αποτέλεσμα, να τρέχουμε απο τον έναν ειδικό στον άλλο το παιδί. Με αποτέλεσμα το παιδί να μην έχει τίποτα απο αυτά που μας έλεγε το κέντρο. Ακόμα και η γιατρός που μας σύστησε το κέντρο, μας είπε οτι το παιδί δεν έχει τίποτα. Αλλά «συνεχίστε την παρέμβαση για να δούμε πως θα πάει…»
Πέρα απο το ψυχολογικό και το άγχος και την κούραση και το τρέξιμο, κάτι που τότε είχε πάει σε δεύτερη μοίρα, ήταν το οικονομικό.
Τα έξοδα πολλά. Με ένα μισθό και επιδόματα. Και τα λεφτά να φεύγουν σαν τρελά.
Τώρα όμως, το μόνο που έχει μείνει, και ευτυχώς, είναι το οικονομικό.
Το κέντρο, που μας είχε συστήσει η γιατρός, ζητούσε 350 ευρώ το μήνα για δυο συνεδρίες την εβδομάδα. Και αυτές οχι πάντα, γιατί το συγκεκριμένο κέντρο είχε πρόγραμμα σχολείου και οχι κέντρου αποθεραπείας. Το οποίο παει να πει, οτι τα Χριστούγεννα π.χ. εμείς πληρώσαμε όλο το μήνα αλλά η παρέμβαση διακόπηκε απο τις 22/12 και ξεκίνησε 7/1!
Αλλά τα λεφτά, λεφτά.
Το ΙΚΑ σαν αποζημίωση θα έδινε 250 ευρώ μόνο.
Είπαμε ΟΚ, θα τα καταφέρουμε. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε και αλλιώς.
Κάθε μήνα καταθέταμε τα δικαιολογητικά. Αλλά το ΙΚΑ τίποτα.
Δεκέμβριο τίποτα.
Ιανουάριο τίποτα.
Φεβρουάριο τίποτα.
Το Μάρτιο, καταθέτοντας τα δικαιολογητικά του Φεβρουαρίου και έχοντας πάντα τον γιο μου μαζί, η κοπέλα μου είπε οτι τα λεφτά αυτά θα τα πάρουμε σε ενάμιση-δυο μήνες. Τα προηγούμενα θα αργήσουν…
Σήμερα λοιπόν και μετά απο 14-15 μήνες για κάποιους μήνες δεν έχουμε πάρει ακόμα τα λεφτά. Και στη σημερινή μου επίσκεψη στο ΙΚΑ με ενημέρωσαν οτι τα λεφτά του Δεκεμβρίου 2012, μπορεί να τα πάρω μέσα στο Μάρτιο. Έχει προχωρήσει γι΄αυτα η διαδικασία. Για τα άλλα, τίποτα…
Και σκέφτομαι τι θα γινόταν αν το παιδί μας είχε πραγματικά πρόβλημα. Τι θα κάναμε τώρα; Πως θα μπορούσαμε να το βοηθήσουμε τώρα που οικονομικά είμαστε χάλια; Πως θα του παρείχαμε την παρέμβαση αν την είχε ανάγκη;
Με έπιασε τρόμος. Κρύος ιδρώτας. Και ευχήθηκα να είμαστε γεροί και δυνατοί και να μην χρειαστούμε τίποτα…
Και μετά θυμήθηκα τον συνάδελφο μου, να είναι καλά όπου και να΄ναι. Που ο εργοδότης μας, μας κλείδωσε έξω και άφησε τους περισσότερους απο εμάς ανασφάλιστους. Οι φίλοι του διοργάνωναν συναυλίες για να μπορέσει να κάνει τις χημειοθεραπείας του.
Χλόμιασα. Τα πόδια μου πάγωσαν. Σταμάτησα εκεί που ήμουν. Μη μας συμβεί τίποτα…Στα παιδιά μου…
Και μετά θυμός. Θυμός για αυτή τη χώρα που ζούμε. Γι’ αυτό το κράτος. Πως είναι δυνατόν, το 2014 να αφήνει ανθρώπους ανασφάλιστους; Παιδικές ψυχούλες χωρίς  τα απαραίτητα; Εκπαίδευση και ιατροφαρμακευτική ασφάλιση; Πως είναι δυνατόν αυτό το κράτος να μην επενδύει στο μέλλον του, στα παιδιά του;
Και μετά σκέφτηκα, οτι δεν πρέπει να γκρινιάζω. Τουλάχιστον αυτό το κράτος νοιάζεται  για την καλλιτεχνική εκπαίδευση των πολιτών του. Και πως αλλιώς να εξηγήσω το γεγονός οτι χαρίζει στο Μέγαρο Μουσικής εκατομμύρια ευρώ ενώ μας έχει αφήσει χωρίς γιατρούς εδώ και 3 μήνες;
Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Δεν το καταλαβαίνω…

Το πνεύμα, φαίνεται είναι σημαντικότερο απο το σώμα…

Αλλά έλεγαν οι παλαιότεροι, «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Γι ‘αυτό ας δώσουμε τα λεφτά αυτά για την υγεία των παιδιών μας, για την εκπαίδευση τους. Για το μέλλον μας.
Γιατί τα παιδιά μας, είναι το μέλλον μας.
Advertisements

2 thoughts on “Πότε θα αλλάξουν τα πράγματα…

  1. τι να σου πω….δε θα βγει κ τιποτα..Κραταμε ενα μονο.τα ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!!

  2. Δε συμφωνώ σε όλα όσα γράφεις. Πράγματι το κράτος είναι πολύ πίσω στις παροχές υγείας, αλλά σε μερικά πράγματα μόνοι μας επιλέγουμε τον ακριβότερο δρόμο. Έχοντας δοκιμάσει 3 γιατρούς του ΕΟΠΠΥ συγκεκριμένης ειδικότητας και έχοντας μείνει απολύτως δυσαρεστημένη από τις υπηρεσίες τους σκεφτόμουν πως είναι τελικά μονόδρομος το να δίνεις 50 ευρώ κάθε φορά σε ιδιώτη γιατρό. Ο άντρας μου πιο ψύχραιμος είπε τόσους δοκιμάσαμε ας δούμε και έναν τέταρτο. Στον 4ο γιατρό πιάσαμε το 10 το καλό. Άψογη εξυπηρέτηση, πολύ καλός επαγγελματίας και εξέταση δωρεάν μέσω ΕΟΠΠΥ. Ομοίως ξέρω μαμά που πληρώνει σε λογοθεραπεία 15 ευρώ τη συνεδρία, ενώ όλοι όσοι το έχουμε ψάξει ξέρουμε πως οι τιμές στην Αθήνα είναι γύρω στα 40 ευρώ.Της είχαν είπαν πολλοί επαγγελματίες πως θα της έκαναν μία συνεδρία την εβδομάδα και στο τέλος του μήνα θα πλήρωνε 160 ευρώ από τα οποία τα 150 της τα είχε ήδη δικαιολογήσει το ταμείο της. Εκεί πήρε ανάποδες η φίλη και τους είπε τι μου λέτε, εγώ πήρα έγκριση για 150 ευρώ το μήνα και με τιμή λογοθεραπείας 15 ευρώ τη συνεδρία. Θέλετε να ερχόμαστε με 15 ευρώ τη φορά ή δε θέλετε? Θέλανε σε πληροφορώ. Μπορεί να αργεί να τα εισπράξει από το ταμείο της, αλλά δεν την πειράζει τόσο γιατί τελικά αντί για 160 ευρώ το μήνα δίνει 60. Τελικά μια λογοθεραπεία την εβδομάδα επαρκούσε και κάποια στιγμή θα τα πάρει πίσω και αυτά τα 60 ευρώ ανά μήνα. Δε λέω, απαράδεκτη αυτή η υπερβολική καθυστέρηση, αλλά απαράδεκτο και το να δίνεις 40 ευρώ τη συνεδρία και να φαίνεται ότι το κέντρο σου κάνει 2 συνεδρίες την εβδομάδα ενώ σου κάνει μία.15 ευρώ λέει το ταμείο ανά επίσκεψη, γιατί δεν το απαιτούμε αυτό το ποσό? Κι όποιος επαγγελματίας δε θέλει ας λέει εγώ παίρνω τα διπλά θα σου γράφω στην απόδειξη ότι σου έκανα 1 συνεδρία με 30 ευρώ και θα σου επιστρέφονται μόνο τα 15. Γιατί θεωρούμε πως τα 40 ευρώ για μια 45λεπτη συνεδρία λογοθεραπείας είναι λογική τιμή? Δεν είναι καθόλου λογική. Δε μας φταίει το κράτος για αυτές τις παραφουσκωμένες χρεώσεις που υπάρχουν ακόμη σε μερικά επαγγέλματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s