Μηλόπιτα 1-2-3 για τις φθινοπωρινές μέρες

Τους τελευταίους 2 μήνες έχουμε κατακλυστεί στα μήλα! Είναι η εποχή παραγωγής τους, βλέπετε, και εκτός από το ότι είναι νοστιμότερα όταν είναι στην εποχή τους, πολλές φορές έχουμε τόσα πολλά – δώρα από γείτονες με μηλιές – που πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τα καταναλώσουμε. Τι καλύτερο από μία ζουμερή μηλόπιτα;

ApfelkuchenΤο καλύτερο είναι: μια απλή μηλόπιτα! Βαριέμαι αφόρητα να ψάχνω στα κιτάπια μου για συνταγές. Έτσι προσάρμοσα μια γερμανική απλή συνταγή έτσι ώστε να τη θυμάμαι πάντα: με τον κανόνα 1-2-3 δεν ξεχνώ ποτέ τι πρέπει να κάνω. Ιδού λοιπόν:

Μηλόπιτα (για στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 26 εκατοστών ή 8 έως 12 κομμάτια)

  • 100γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100γρ ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 200γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 3 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 3 κουταλιές της σούπας γάλα ή κρέμα γάλακτος
  • και φυσικά μην ξεχνάμε τα μήλα: 3 μήλα μεσαίου μεγέθους (ξινούτσικα μήλα «δένουν» καλύτερα με τις γεύσεις στη μηλόπιτα)

Για το γαρνίρισμα:

  • Ζάχαρη άχνη
  • Κανέλα
  • Κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)

Η παρασκευή είναι απλή: προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς (στον αέρα, εναλλακτικά 180 βαθμούς στις αντιστάσεις). Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα ψησίματος στρογγυλή, διαμέτρου 26 εκατοστών. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι τα υλικά να ενσωματωθούν σε ένα παχύρρευστο μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και το ισιώνουμε. Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε το καθένα σε 8 φέτες (κατά το ύψος τους). Τις τοποθετούμε γύρω γύρω πάνω στη ζύμη κυκλικά, έτσι ώστε να αλληλοεπικαλύπτονται ελαφρά. Συνεχίζουμε μέχρι όλη η επιφάνεια να έχει καλυφτεί με φετούλες.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα, περασμένες από ψιλό σουρωτηράκι. Αν θέλουμε μπορούμε να χτυπήσουμε την κρέμα γάλακτος με το σύρμα μέχρι να πήξει σε σαντιγύ. Εμείς δεν προσθέτουμε ζάχαρη, αλλά για πιο γλυκιά σαντιγύ μπορεί κανείς να ρίξει σιγά σιγά κατά τη διάρκεια του χτυπήματος 1 ή 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.

Ψήστε-απολαύστε!

Apfelkuchen2

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s