Μία εβδομάδα LCHF – 2η μέρα

Πρωϊνό με φραμπουάζ, σπόρια και γιαούρτι.

Πρωϊνό με φραμπουάζ, σπόρια και γιαούρτι.

Με αυτή τη σειρά αναρτήσεων ήθελα να δείξω ωραία φαγητά και συνταγές, που ενδείκνυνται για μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες. Αλλά καθώς κάθομαι και δουλεύω, και καθώς είναι και καλοκαιράκι, τελικά δεν έχω όρεξη για μαγείρεμα … και καταλήγω στο να μασουλάω διαρκώς διάφορα σνακ.

Αλλά δεν πειράζει! Κι αυτά μέσα στο πρόγραμμα είναι. Ας παρουσιάσω λοιπόν τα σνακ που κατανάλωσα σήμερα!

Το πρωί δοκίμασα γιαούρτι με βατόμουρα – φραμπουάζ, συγκεκριμένα – και σπόρια: κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο, σουσάμι και λιναρόσπορο. Τα φραμπουάζ έκαναν το στραγγιχτό γιαούρτι μου ροζέ, αλλά το εγχείρημα μάλλον δε θα επαναληφθεί. Παρ’όλο που λατρεύω τα βατόμουρα, ο συνδυασμός τους με γιαούρτι παραήταν ξινός για τα γούστα μου! Την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω με χτυπημένη κρέμα γάλακτος – δηλαδή -σαντιγύ χωρίς ζάχαρη. Νομίζω εκείνος ο συνδυασμός θα είναι καλύτερος!

Old Amsterdam - το πιο αγαπημένο μου τυρί!

Old Amsterdam – το πιο αγαπημένο μου τυρί!

Κατά τη διάρκεια του πρωϊνού, και καθώς δούλευα, με έπιανε διαρκώς λιγούρα … έτσι παράτησα τον σχεδιασμό κανονικών γευμάτων για σήμερα και άρχισα να μασουλάω τυράκια, σαλαμάκια και κρακεράκια. Πώς είπατε; Κρακεράκια απαγορεύονται; Μα δεν πρόκειται για οποιαδήποτε κρακεράκια … είναι τα μαγικά κρακεράκια που φτιάχνονται μόνο από σπόρια! Η συνταγή είναι απλή αλλά υπέροχη:

  • 1 μέρος κολοκυθόσπορο (πάρτε ένα φλιτζάνι τσαγιού για μεζούρα, όχι πολύ μεγάλο, έως 200ml)
  • 1 μέρος λιναρόσπορο, κατά προτίμηση να τον έχετε αλέσει στο μούλτι ή στο μίξερ
  • 1 μέρος σουσάμι
  • 1 μέρος ηλιόσπορο
  • αλάτι
  • 1,5 μέρος νερό
Κρακεράκια μόνο από σπόρους. Χαμηλά σε υδατάνθρακες, τέλεια για τζατζίκι και άλλα ντιπ, χορταστικά!

Κρακεράκια μόνο από σπόρους. Χαμηλά σε υδατάνθρακες, τέλεια για τζατζίκι και άλλα ντιπ, χορταστικά!

Το μείγμα για τα κράκερ.

Το μείγμα για τα κράκερ.

Αν έχετε αλέσει τον λιναρόσπορο (δε χρειάζεται να έχει γίνει σκόνη, απλά να μην υπάρχουν ολόκληρα σπόρια), μπορείτε απλά να ανακατέψετε καλά τα στερεά υλικά και μετά να ρίξετε το νερό ανακατεύοντας. Ο λιναρόσπορος έχει μια ουσία που κολλάει, και σε λίγα λεπτά το μείγμα των σποριών θα έχει πήξει και θα έχει γίνει κολλώδες. Αν δεν τον έχετε αλέσει, τότε το μούλιασμα παίρνει μερικές ώρες – μπορείτε να αφήσετε τα υλικά να μουλιάσουν τη νύχτα. Προθερμάνετε το φούρνο στους 80 βαθμούς (στον αέρα) ή 100 (αντιστάσεις), καλύψτε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και απλώστε όσο πιο λεπτά μπορείτε το μείγμα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με τον κόπτη-τροχό της πίτσας χαράξτε την λεπτή στρώση μείγματος σε κομμάτια, και βάλτε την στον προθερμασμένο φούρνο για τουλάχιστον 3 ώρες. Τα κρακεράκια «στεγνώνουν» και σιγά σιγά αποκτούν συνοχή. Αφαιρέστε με προσοχή τα κρακεράκια από τη λαμαρίνα με μια φαρδιά σπάτουλα και απολαύστε! Προσωπικά λατρεύω τα συγκεκριμένα κρακεράκια με κίτρινο τυρί. Αλλά και με τζατζίκι, τυρί κρέμα, κάποια κρέμα επάλειψης με πιπεριά … μιαμ μιαμ!

Απλώνοντας το μείγμα στη λαμαρίνα.

Απλώνοντας το μείγμα στη λαμαρίνα.

Η χαραγμένη ζύμη, πριν μπει στο φούρνο για να στεγνώσει.

Η χαραγμένη ζύμη, πριν μπει στο φούρνο για να στεγνώσει.

Και έτσι συνέχισε η μέρα. Σαλάμι, ζαμπόν, κρακεράκια από σπόρια, πολύ τυρί και λιγάκι καρπούζι – κλεμμένο απο το κολατσιό των παιδιών. Κανονικά θα έπρεπε τα λαχανικά να είναι το βασικό συστατικό μιας διατροφής χαμηλών υδατανθράκων… Ας ώψονται οι δουλειές, τα παιδιά, οι υποχρεώσεις … Πού θα πάει, κάποια στιγμή θα μαγειρέψω!

Το άλλο που φοβάμαι, είναι ότι οι θερμίδες που καταναλώθηκαν σήμερα είναι το διπλάσιο του επιτρεπόμενου ημερησίως για άτομο της διάπλασής μου … αλλά αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s